Vannak helyzetek, amiket túlélhetetlennek gondolunk egészen addig, amíg túl nem éljük őket – Angela Murinai új könyvéről

GettyImages-976644804

Szerda délután van. Nem tudom tovább halogatni a cikk megírását, holnapra van betervezve. Nehezen kezdek bele, nehezen jönnek a szavak. A böngészőmben megnyitott ablakok között kattingatok, amikor meglátom a Facebookon a posztot: napra pontosan öt évvel ezelőtt történt a tragédia.

A tragédia, amihez hasonlót senkinek sem lenne szabad átélnie.

Öt évvel ezelőtt a sajtót bejárta a hír, hogy egy 17 éves magyar fiú Máltán, a családi nyaralás közben életét vesztette. A feltámadó szélben egy örvény ragadta magával Bencét, aki testvérével együtt indult fürdeni a tengerbe. Ákosnak sikerült kijutnia a partra, Bencét azonban csak napokkal később, kilométerekkel arrébb dobta ki magából a víz. Ez a történet azonban nem itt kezdődik.

„Egész életében fél szívével egy másik, szebb világban volt”

A könyv betekintést enged az anyasággal járó boldog és embert próbáló pillanatokba, női sorsokba, egy család legintimebb pillanataiba egyaránt. Megtudhatjuk, amit a sajtóból nem, hogy mi történt évekkel, hónapokkal és napokkal a tragédia előtt, és mi az, ami ezután következett.

Angela Murinai: Mikor feltámad a szél
Angela Murinai: Mikor feltámad a szél

Angela felejthetetlen nyaralást tervezett kamasz fiaival. Szerette volna megmutatni nekik Máltát, szerette volna, ha egy kicsit közösen szakadnak ki a hétköznapok monotonitásából. Ha újra közel kerülnek, ha visszatalálnak egymáshoz. Az indulást megelőzően több nehézség is adódott, amik ekkor még észrevétlenül vetítették előre a tragédiát.

A baleset a nyaralás második hetében történt. Hogy kivédhetetlen véletlenek sorozata, vagy a sors precíz tervének eredményeként, azt ki-ki döntse el maga. Angela kíméletlen őszinteséggel írja meg az elképzelhetetlent, lemeztelenedve adja át azokat az érzéseket, amik elől nincs menekvés, és amik súlyát egy életen át viseli a szülő, ha elveszti a gyerekét. Belelátunk abba, hogy milyen utat jár be az anya, aki három gyerek helyett végül kettővel száll fel a hazafele tartó repülőre, és mi vezérli akkor, amikor napokkal később úgy dönt, hogy ott akar lenni a fia azonosításánál.

A könyv aprólékos képet fest arról, hogy hogyan lehet békét találni a könyörtelen helyzetben, és mi kell ahhoz, hogy megtanuljunk csitítani az újra és újra feltámadó kételyeket, miközben tükröt tart a társadalmunk elé.

És nincs választásunk, bele kell néznünk. Szembe kell néznünk önmagunkkal, el kell számolnunk azzal a rengeteg mocsokkal, ami Máltáról hazatérve, a legnagyobb fájdalom idején fogadta a családot.

 A tévé, az újságok és az internet tele volt a történtekkel, és ahogy az lenni szokott, a közvélemény nem kímélte az érintetteket. Megmásíthatatlan véleményükkel az emberek épp azokba rúgtak bele – és teszik ezt most is, ha alkalom adódik rá –, akik már eleve mélyen voltak. Könnyelműen aggatták a címkéket a felelőtlen anyára, az önfejű kamaszokra, mit sem tudva a történtekről és nem törődve azzal, hogy mekkora károkat okoznak ezzel.

Míg a hazai sajtó a legapróbb darabjaira szaggatta a családot, Angela Máltán olyan tiszteletet, együttérzést és támogatást kapott, ami lehetővé tette számára, hogy megtanuljon túlélni és továbblépni. Hogy közel engedje magához a veszteségeit, erőt merítsen belőlük, és átadja magát az életigenlésnek. 

Annak a kimondhatatlanul pozitív erőnek, ami süt a könyv minden oldaláról, és ami legyőzhetővé teszi mindazt, amiről azt gondoltuk, minket fog legyőzni.

A Mikor feltámad a szél húst ér és nem enged, miközben sokkal több ez, mint fájdalom és gyász. Megtanít arra, hogy bármi is történjen, csak rajtunk múlik, hogy találunk-e még örömet az életben.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra