Mitől amerikai az Amerikai út?

Miért megy Amerikába és Mexikóba is út Zuglóban? Mi köze az angoloknak, Kolumbusz Kristófnak és az Újvilágnak Budapest XIV. kerületéhez?

Az Amerikai út a főváros XIV. kerületében, Törökőr és Herminamező városrészekben húzódik, csomópontban keresztezi a Thököly utat és az Erzsébet királyné útját, itt található az Országos Idegtudományi Intézet. Nem ez az egyetlen közterület Zuglóban, amely távoli, hazánkkal látszólag kevés összefüggést mutató országról kapta a nevét: a Mexikói út a kisföldalatti végállomása, fontos közlekedési csomópont, de a környéken található az Angol utca, a Francia utca, az Újvilág utca és a Columbus utca is.

A név eredete a 19. századra nyúlik vissza: az 1850-es években a vagyonos pesti polgárok nyaralókat, villákat kezdtek építeni a környéken, a telkek között húzódó (akkoriban még inkább dűlő)út azonban sokáig semmilyen nevet sem viselt, inkább csak körülírással hivatkoztak rá. 1878-ban egy Drschka (más források szerint Truschka, illetve Druska) nevű korábbi pincér éttermet nyitott a környéken, amelynek a jól csengő America nevet adta. Ezt a névválasztást az aktualitás indokolta: akkoriban volt ugyanis százéves az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozata.

Az Amerikai út és a Gyarmat utca sarka 1961-ben.
Az Amerikai út és a Gyarmat utca sarka 1961-ben.Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei

Az étterem hamar népszerű lett, egy évvel később pedig már az útra is – melynek felújítása, makadámkővel való lerakása éppen akkoriban folyt – ezen a néven hivatkoztak. Az Amerikai út azóta is megőrizte a nevét, sőt a névválasztás „ragályosnak” bizonyult: az úttal párhuzamos Mexikói út az USA déli szomszédjáról kapta elnevezését, és az Angol utca és a Francia utca szintén ezt a trendet követte. Az amerikai kontinenshez, illetve annak felfedezéséhez kapcsolódó nevet kapott a környéken haladó Columbus utca és az Újvilág utca is.

Az Angol utcában volt az egykori Danuvia Gépgyár épülete, itt gyártották az ’50-es, ’60-as években a Danuvia motorkerékpárt, a Danuvia Gorkij Művelődési Központ híres beatklubok helyszíne volt. Andrássy Aladár gróf Columbus utca 62. szám alatti vadászvillájában gyakran megfordult a ligetből Fót és Gödöllő felé kilovagló Erzsébet királyné – innen kapta a nevét az Erzsébet királyné útja.

Térfigyelő sorozatunk előző részében arról írtunk, miért hívják a Lövölde teret Lövölde térnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra