Alkoholizmus: nagyobb veszélyben vannak a nők, mint a férfiak

A férfiak körében erősebb az alkoholfogyasztás kultúrája, és bár Magyarországon a női alkoholisták arányát a férfiakhoz képest 2018-ban 1:4-re becsülték a szakemberek, a nemek közti különbség folyamatosan csökkenni látszik.

Becslések szerint mintegy 200 ezer nő szenved alkoholizmusban Magyarországon. A női alkoholisták körében jelentős csoportot képeznek a zugivók, hiszen a nők nemcsak a társadalom egésze, de még az alkoholista férfiak részéről is súlyosabb megvetésben részesülnek. Egy 2020-as tanulmány eredményei szerint az alkohol okozta májbetegségekben átlagosan 2-3 évvel korábban halnak meg a nők, mint a férfiak.

A nők alkoholfogyasztása mértékének növekedésére a koronavírus is hatással volt. A nők ugyanis nagyobb arányban számoltak be változásról az alvás, a hangulatuk, a szokásaik és a stressz tekintetében, mint a férfiak. A járvány miatti szorongás szorosan összefügg az alkoholfogyasztással, 41 százalékkal nőtt azoknak a napoknak a száma, amikor a nők alkoholt ittak, a koronavírust megelőző eredményekhez képest.

A nők alkoholfogyasztásának következményei

A túlzott alkoholfogyasztás következményei pusztítók lehetnek. 

2020-as eredmények szerint a Magyarországon egy év alatt előforduló halálozások mintegy 22-23 százaléka köthető az alkoholfogyasztáshoz.

A súlyos alkoholfogyasztás nemcsak májproblémákhoz, de szívelégtelenséghez, agyvérzéshez, esetenként rákos megbetegedésekhez vezet. A rendszeres alkoholfogyasztás pszichés következményei is egyre nagyobb mértékben terjednek, ideértve a depressziót, a szorongást, a memóriaproblémákat, valamint a demencia kockázatának növekedését.

A nők esetében gyakrabban alakulnak ki bizonyos pszichés betegségek, például a hangulatzavarok és szorongásos rendellenességek. Sokszor azonban éppen ezek a tényezők váltják ki a túlzott alkoholfogyasztást, ilyenkor az ital egyfajta kezelésként funkcionál a szorongásban vagy depresszióban szenvedők számára. Egy dán kutatás eredményei szerint bármely pszichés betegség előfordulási gyakorisága egyenes arányosságban áll az alkoholfogyasztás mértékével.

Mit tehetünk a nők túlzott alkoholfogyasztása ellen?

Az alkoholizmus kialakulása több tényező együttes hatásának következménye, tünetei pedig sokfélék lehetnek, éppen ezért komplex kezelésre van szükség. A kezelésnek magában kell foglalnia az alkoholfogyasztás következtében kialakult testi károsodások kezelését, az esetleges alkoholmegvonási tünetek mérséklését, valamint pszicho-szocioterápiát és rehabilitációt. Magyarországon jelenleg egyetlen olyan alkoholelvonó intézmény működik, ami kifejezetten nők számára lett létrehozva, ez Dunaharasztiban található.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra