Alkoholizmus: nagyobb veszélyben vannak a nők, mint a férfiak

A férfiak körében erősebb az alkoholfogyasztás kultúrája, és bár Magyarországon a női alkoholisták arányát a férfiakhoz képest 2018-ban 1:4-re becsülték a szakemberek, a nemek közti különbség folyamatosan csökkenni látszik.

Becslések szerint mintegy 200 ezer nő szenved alkoholizmusban Magyarországon. A női alkoholisták körében jelentős csoportot képeznek a zugivók, hiszen a nők nemcsak a társadalom egésze, de még az alkoholista férfiak részéről is súlyosabb megvetésben részesülnek. Egy 2020-as tanulmány eredményei szerint az alkohol okozta májbetegségekben átlagosan 2-3 évvel korábban halnak meg a nők, mint a férfiak.

A nők alkoholfogyasztása mértékének növekedésére a koronavírus is hatással volt. A nők ugyanis nagyobb arányban számoltak be változásról az alvás, a hangulatuk, a szokásaik és a stressz tekintetében, mint a férfiak. A járvány miatti szorongás szorosan összefügg az alkoholfogyasztással, 41 százalékkal nőtt azoknak a napoknak a száma, amikor a nők alkoholt ittak, a koronavírust megelőző eredményekhez képest.

A nők alkoholfogyasztásának következményei

A túlzott alkoholfogyasztás következményei pusztítók lehetnek. 

2020-as eredmények szerint a Magyarországon egy év alatt előforduló halálozások mintegy 22-23 százaléka köthető az alkoholfogyasztáshoz.

A súlyos alkoholfogyasztás nemcsak májproblémákhoz, de szívelégtelenséghez, agyvérzéshez, esetenként rákos megbetegedésekhez vezet. A rendszeres alkoholfogyasztás pszichés következményei is egyre nagyobb mértékben terjednek, ideértve a depressziót, a szorongást, a memóriaproblémákat, valamint a demencia kockázatának növekedését.

A nők esetében gyakrabban alakulnak ki bizonyos pszichés betegségek, például a hangulatzavarok és szorongásos rendellenességek. Sokszor azonban éppen ezek a tényezők váltják ki a túlzott alkoholfogyasztást, ilyenkor az ital egyfajta kezelésként funkcionál a szorongásban vagy depresszióban szenvedők számára. Egy dán kutatás eredményei szerint bármely pszichés betegség előfordulási gyakorisága egyenes arányosságban áll az alkoholfogyasztás mértékével.

Mit tehetünk a nők túlzott alkoholfogyasztása ellen?

Az alkoholizmus kialakulása több tényező együttes hatásának következménye, tünetei pedig sokfélék lehetnek, éppen ezért komplex kezelésre van szükség. A kezelésnek magában kell foglalnia az alkoholfogyasztás következtében kialakult testi károsodások kezelését, az esetleges alkoholmegvonási tünetek mérséklését, valamint pszicho-szocioterápiát és rehabilitációt. Magyarországon jelenleg egyetlen olyan alkoholelvonó intézmény működik, ami kifejezetten nők számára lett létrehozva, ez Dunaharasztiban található.

Oszd meg másokkal is!
Mustra