Kiborg macskával kémkedett volna a CIA a szovjetek után

GettyImages-598138492

A nemzetközi hírszerzés világában gyakran folyamodnak kreatív, olykor pedig egészen bizarr és ostoba módszerekhez a titkosszolgálatok, hogy minél eredményesebben és észrevétlenebbül jussanak információkhoz az ellenségről. A CIA egyik legfurcsább ötlete például az volt, amikor kiborg macskák segítségével akarták lehallgatni a szovjeteket.

Az amerikai titkosszolgálat szakembereit Burrhus Frederic Skinner pszichológus-kutató úttörő munkássága inspirálta, amikor az 1960-as évek derekán úgy döntöttek: négylábú kémeket fognak kiképezni, akik könnyen bejutnak az ellenséges vonalak mögé és teljesen gyanútlanul juttatnak ki onnét információkat.

20 millió dollárt tapsoltak el a projektre

A CIA hosszasan elemezte a két legkevésbé gyanús állatfaj, a kutya és macska bevethetőségét, végül úgy döntöttek, utóbbiakat választják. Kiképzésük ugyanis költséghatékonyabbnak tűnt, mint az ebeké lett volna: az Acoustic Kitty, vagyis kb. Akusztikus Cirmos névre keresztelt program célja egy különleges, élő lehallgatókészülékként funkcionáló kiborg macska létrehozása volt, melybe sebészi úton mikrofont és antennát ültetnek, majd beküldik a washingtoni szovjet nagykövetségre, később akár a Kremlbe is. Az állat természetesen nemcsak lézengene céltalanul, hanem arra lenne kondicionálva, hogy felugorjon a magas rangú szovjet tisztviselők ölébe, hozzájuk dörgölőzzön, kövesse őket, feladatát elvégezve pedig távozzon a helyszínről.

A miniatűr mikrofon a tesztalanyként használt nőstény macska fülcsatornájába került, a koponya alsó részébe rádiós jeladót szereltek, a vékony antenna az állat gerincén futott végig, a szerkezet működéséhez szükséges elemes tápegység pedig a mellkasába lett beültetve. A készülék egyhuzamban csak rövid ideig tudott üzemelni, a macskák apró testmérete miatt ugyanis csak kis méretű elemek fértek el a négylábú kém mellében.

A szakemberek rendkívül ügyeltek rá, hogy a berendezés észrevétlen maradjon, és mindent aprólékosan megterveztek, arra azonban nem számítottak, hogy a macska kondicionálása jóval keményebb diónak bizonyul, mint a lehallgatókészülék elkészítése és beszerelése. Skinner módszerének segítségével hónapokon keresztül tréningezték Akusztikus Cirmost, a terv azonban nem hozta a várt eredményeket: a projekt gazdái idővel belátták, hogy ugyan a macskák idomíthatók, de túlságosan önálló természettel rendelkeznek ahhoz, hogy ennyire precíz munkára ki lehessen őket képezni.

Többévnyi munka után végül mégis úgy döntöttek, kipróbálják a kémmacskát: a tesztfeladat során az idomított kiborg cicának egy washingtoni parkban – a szovjet ügynökök kedvelt találkozóhelyén – kellett volna közel férkőznie két férfihoz, és kihallgatni a beszélgetésüket. Azonban útban a helyszín felé egy autó halálra gázolta az állatot. A programot a szerencsétlen baleset után végleg értelmetlennek nyilvánították, és rövidesen beszüntették – a becslések szerint ekkorra a CIA már 20 millió dollárt (mai árfolyamon kb. 140 millió dollárt, vagyis 43 milliárd forintot) költött az amerikai adófizetők pénzéből a befuccsolt kémcirmostervre.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra