7 tanács, amivel megakadályozhatod, hogy mások tönkretegyék az életed

GettyImages-1322928466

Úgy érzed, túlságosan mások befolyásolnak, sőt, előszeretettel kihasználnak és tönkretesznek? Minden igyekezeted ellenére sem tudod elkerülni, hogy ismerőseid beleszóljanak az életedbe, és rossz irányba kormányozzák azt? 7 tippet adunk, melyek segítségével a kezedbe veheted az irányítást, és megakadályozhatod, hogy mások miatt jusson tévútra a sorsod.

1. Ne mások elvárásai szerint alakítsd az életed

Sohase az határozza meg a céljaidat, terveidet, hogy a családod, barátaid vagy bármilyen külső személy mit gondol jónak és követendőnek a számodra – kizárólag te magad tudhatod biztosan, mi tesz igazán boldoggá. Sokan attól félnek, csalódást okoznak másoknak, például a szüleiknek, ha nem azt teszik, amit amazok elvárnak tőlük – nem követik a családi hagyományt, más szakmát választanak, mint a szülők szerették volna, olyannal házasodnak össze, akiket az „ősök” nem igazán kedvelnek –, ezért félnek a saját elhatározásuk szerint cselekedni.

Nem szabad, hogy ez a félelem visszatartson: lehet, hogy a döntésed nem úgy sül el, mint vártad, de mégis a szerint cselekedtél, amit jónak láttál saját magad számára, nem hagytad, hogy mások befolyásoljanak és megmondják, szerintük mi a jó neked.

2. Soha, senkinek ne adj kölcsön nagyobb pénzt

Még akkor sem, ha közeli barátról van szó, és valóban szüksége lenne az anyagi segítségre: az esetek legnagyobb részében sohasem látod viszont a kölcsönadott összeget, és egy problémás függőségi viszony alakul ki közted és a másik fél között. A baráti segítség természetesen kedves, önzetlen dolog, és néhány ezer-tízezer forinttal bármikor kisegítheted azt, aki rászorul, azonban nagyon óvakodj minden olyan helyzettől, ahol valaki ennél nagyobb összeg visszafizetésére vállal garanciát neked.

3. Ne vállalj szívességeket a munkahelyeden

Sokan azt gondolják, ha folyton a főnökeik, kollégáik kényét-kedvét lesik, és rendes feladataikon kívül számos egyéb munkát bevállalnak – természetesen szívességből, pluszfizetség nélkül –, szorgalmasnak és jó fejnek tűnnek fel, így hamarabb léptetik elő őket. Valójában, ha minden pluszfeladatot lelkesen és zokszó nélkül bevállalsz, munkatársaid elkönyvelnek olyan személynek, akit bármikor bármivel „csicskáztathatnak”, és sosem jutsz tovább ennél a szerepkörnél. Senki sem kötelezhet arra, hogy a megszabott munkádon kívül más feladatokat is elláss, főnökeidet pedig azzal tudod igazán lenyűgözni, ha jó vagy abban, amivel megbíztak, amikor felvettek dolgozni.

Könnyen kollégáid „csicskásává” válsz, ha túl sok szívességet bevállalsz
Könnyen kollégáid „csicskásává” válsz, ha túl sok szívességet bevállalszmaselkoo99 / Getty Images Hungary

4. Ne add át ingyen a tudásod

A tudás hatalom és pénz, ezért gondold meg, kinek mennyit adsz át belőle: természetesen nem gond, ha önzetlen segítségként megmutatod valakinek egy számítógépes program használatát vagy néhány gitárleckét adsz a barátaidnak, a probléma akkor adódik, amikor anyagi ellenszolgáltatás nélkül, puszta szívességből tartasz heteken át oktatást valakinek. Tanuld meg felbecsülni az általad birtokolt tudás és hasznos képességek értékét, és találd meg a módját, hogyan tedd pénzzé ezeket: az internet és a közösségi média korában minden eddiginél könnyebben húzhatsz hasznot abból, amit a fejedben birtokolsz.

5. Ne ragadj benne a problémás kapcsolatokban

A problémás, lelkileg megterhelő szerelmi és baráti kapcsolatok könnyen és gyorsan felemésztenek, és kiszolgáltatottá tesznek másoknak. Régi, de igaz mondás, miszerint rengeteg hal úszkál a tengerben: sok esetben jobb még idejében véget vetni egy rossz kapcsolatnak, és új kilátások felé nyitni, mintsem felesleges köröket futva leragadni egy mérgező és egyenlőtlen viszonyban.

6. Ne hagyd, hogy mások kéretlen tanácsokat adjanak

Ne engedd, hogy kéretlenül bombázzanak a véleményükkel mások
Ne engedd, hogy kéretlenül bombázzanak a véleményükkel másokizusek / Getty Images Hungary

Az emberek imádnak másoknak tanácsot adni, hiszen így fontosnak és bölcsnek érezhetik magukat, gyakran viszont akkor is feleslegesen bombáznak másokat a véleményükkel, amikor az illetőnek semmi szüksége rá. Ne hagyd, hogy ismerőseid rutinszerűen osztogassák neked a tanácsokat, és minden döntésedbe beleszóljanak – elég, ha akkor osztják meg veled gondolataikat, amikor te kéred ezt tőlük, és tényleg fontosnak ítéled. Az első pontot ismételve, csak te tudod igazán eldönteni, mi a jó neked, a külső szemlélőknek semmi joga, hogy kéretlenül beavatkozzanak az életedbe.

7. Ne mondj azonnal igent mindenre

Könnyen elveszítheted az irányítást, és nem várt, kellemetlen helyzetekben találhatod magad, ha minden ajánlatra – legyen szó üzleti ajánlatról, bulimeghívásról vagy bármi egyébről – azonnal, gondolkodás nélkül igent mondasz. A legjobb megoldás, ha első körben úgy válaszolsz, szeretnéd egy rövid ideig átgondolni a dolgot, még akkor is, ha szinte biztos vagy benne, hogy igennel fogsz felelni. Sohase dönts hirtelen, ne ugorj fejest semmibe, mindig vedd számításba a lehetséges következményeket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra