Tőlük tényleg tanulhatnánk az önzetlenségről, nem is keveset

tcs cover

Ha eddig azt hitted, hogy a madarakba szemernyi segítő szándék sem szorult, akkor ideje, hogy megismerkedj az afrikai szürkepapagájjal, amely példás csapatjátékosnak számít.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi erdeiben élő papagáj önzetlensége már csak azért is nagy szó, mert ez volt az első olyan madárfaj, melynél a kutatók altruista viselkedést figyeltek meg laboratóriumi körülmények között. A kísérlet során a vizsgált egyedek spontán segítették egymást az élelemszerzésben, anélkül hogy bármiféle előnyük származott volna belőle.

Jófejségből jeles

A Current Biology című tudományos folyóiratban publikált kutatás keretében a szakemberek nyolc afrikai szürkepapagáj (Psittacus erithacus) viselkedését tanulmányozták. A madarakat párban helyezték egy speciálisan kialakított kamrába, melyet egy kis lyukkal ellátott üvegfallal választottak el. Ahogy az alábbi videón is látható, az egyik papagáj kicsi fémzsetonokat kapott, amit a nyíláson keresztül átadhatott a másiknak, aki becserélhette azokat diódarabkára a kamra előtt ülő kutatónál. Az első madár tehát úgy segíthette élelemhez társát, hogy neki semmi nem jutott belőle, mégis újra és újra tanúbizonyságot tett bajtársiasságáról.

Úgy tűnik, hogy a papagájok nemcsak játékból adták át egymásnak a zsetonokat, hanem valóban megértették, hogy ezzel táplálékhoz juttathatják a másikat, ráadásul ezért semmiféle viszonzást nem vártak. További érdekesség, hogy a kísérletben hat kékfejű ara is részt vett, és bár odáig nekik is sikerült eljutniuk, hogy a zsetonokért cserébe diódarabokat kaphatnak, ők egyáltalán nem mutattak semmiféle segítő szándékot. Az afrikai szürkepapagájok viszont figyelemre méltó módon még akkor is hajlandók voltak a zsetonok átadására, ha velük párba állított fajtársukkal egyébként nem ápoltak közelebbi viszonyt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra