Ki az a Rottenbiller Lipót, a kilométer hosszú utca névadója?

Ki volt a Rottenbiller utca névadója, és tényleg hírhedt szélhámosságnak esett áldozatul az utca a századfordulón?

Az Erzsébetváros jól ismert utcája a nagyjából egy kilométer hosszú Rottenbiller utca, mely a Baross tér és a Lövölde tér között húzódik, párhuzamosan haladva az Erzsébet körúttal és a Dózsa György úttal. A Baross tér felőli oldalon az 1960-as évek óta felüljáró vezeti át a forgalmat a Rákóczi út felett. Az utca névadója Pest egykori főpolgármestere, az 1848-as forradalomban is aktív Rottenbiller Lipót.

Rottenbiller Lipót német származású, polgári szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Pesten, 1806. november 11-én, apja a halászok céhmestere volt. A pesti Piarista Gimnáziumban, majd Kalocsán, végül a mai Szlovákia területén található Korporán tanult, középiskolás korában sajátította el a magyar és a szlovák nyelvet. Érettségi után a jogászi hivatást választotta, és 1826-tól táblai jegyzőként szolgálta szülővárosát, két évvel később pedig ügyvédi oklevelet szerzett. Jó nevű ügyvédként a közéletben is ismert figura lett, részt vett az ellenzéki, Habsburg-ellenes mozgalmakban. Saját bátyja, Rottenbiller József főhadnagy özvegyét, egy vagyonos vaskereskedő lányát, Almay Klárát vette feleségül. Jelentős szerepe volt az 1838-as pesti árvizet követő helyreállítási munkákban: ő dolgozta ki az osztrák nemzeti banktól felvett több mint két és fél millió forintos hitel elköltésének módozatait, minek köszönhetően a város vesztesége minimálisra csökkent.

Friedrich Lieder: Rottenbiller Lipót képmása, 1844
Friedrich Lieder: Rottenbiller Lipót képmása, 1844Wikimedia Commons

Nem meglepő, hogy öt évvel később Pest alpolgármesterének választották, a forradalmat követően pedig a Batthyány-kormány 1848 júliusában megtette főpolgármesternek. A szabadságharc leverése után a Habsburgok leváltották pozíciójából, három hónapra bebörtönözték, majd Grazba száműzték, csak a neve tisztázása után kerülhetett haza. Az abszolutizmus idején mellőzöttként, visszavonultan élt kőbányai birtokán, ahol gazdasági ismereteinek fejlesztésével foglalkozott. 1861-ben újra főpolgármesterré választották, de néhány hónap után ismét elmozdították pozíciójából, és csak négy évvel később térhetett vissza. Megalapította az Iparbankot és a Takarékpénztárt, főpolgármesterként pedig a legfontosabb intézkedése a városi vízművek kiépítése és a főváros területének feltöltése volt.

1867-ben betegsége miatt visszalépett a közszolgálatból, az azévi tisztújításon már nem indult, és a következő évben agyvérzést kapott, ami ágyba kényszerítette. Alig egy héttel hatvannegyedik születésnapja után, 1870. november 17-én hunyt el Pesten. A mai Rottenbiller utca helyén lévő földút korábban Liniengraben, majd Árokvonal utca néven volt ismert. Az 1860-as években épült ki a maihoz hasonló formájában, ezt követően, 1873-ban kapta meg a korábbi főpolgármester nevét, melyet azóta is megőrzött.

A fakockákkal burkolt Rottenbiller utca (1900)
A fakockákkal burkolt Rottenbiller utca (1900)Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A Rottenbiller utcával kapcsolatos leghíresebb történet Hamrák János szélhámos nevéhez kötődik, aki a legenda szerint 1902-ben Székesfehérvár községének hatalmas összegért eladta a budapesti utca 200 négyszögméter bükkfakocka burkolatát. A búr generálisként és Mr. Hungaryként is ismert tolvaj és szélhámos esetét azonban az utókor – többek között a Kék fény egykori műsorvezetője, dr. Szabó László – alaposan kiszínezte és meghamisította. A korabeli újságcikkek és források tanúsága szerint Hamrák valóban felszedte és eladta a fakockákat, de mindössze 72 koronáért tudott túladni rajtuk, a „szerencsés vevők” pedig két pesti asszony, özv. Placht Józsefné és Kartner Ferencné voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Térfigyelő rovatunk előző részében annak jártunk utána, hogy mit kell tudni Blaha Lujzáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra