Szeretnéd tudni, koronás vagy-e? Kérdezd meg a kutyád!

A kutyák tényleg fantasztikusak. Nemcsak remek társak és hű barátok, de különleges képességeikkel az élet számos területén segítik is az embereket. Például azzal, hogy mindent, de mindent kiszagolnak.

„A kutya szorosan behunyta a szemét, orrát feltartotta a levegőbe, és a száját félig kinyitotta. Sokáig nem szólt semmit. Olyan mozdulatlan volt, mintha kővé vált volna. Úgy látszott, hogy nem is lélegzik. Mikor megszólalt, mintha álmában beszélt volna. – Tégla – mondta halkan –, öreg, sárga tégla. Egy kert falában porladnak. Fiatal tehenek üde lélegzete... hegyi folyóban állnak. Egy galambdúc ólomteteje... vagy talán egy magtáré. Déli nap süt rá. Fekete bőrkesztyű diófa asztalfiókban. Poros út. Szikamorfák alatt lóitató. Kis gombák korhadó levelek alatt... és...”

Bár a Hugh Lofting: Doktor Dolittle és az állatok című meseregényében szereplő Dzsip képességeivel nem minden kutya rendelkezik, a miénknél mintegy százezerszer kifinomultabb szaglás szériatartozék az ember legjobb barátjánál. Úgy tűnik, hogy a szaglásukban rejlő szupererőt most a koronavírus-járvány megfékezésében is kamatoztathatják. 

Covid, teszt, kutyák

A világjárvány idején óriási jelentősége van a rendszeres és minél szélesebb tömegek számára elérhető tesztelésnek. Annak, hogy világszerte sokan esnek át ellenőrizetlenül a fertőzésen és adják át ezáltal olyanoknak is, akiknek a szervezetét jelentősebben igénybe veszi vírus, anyagi, emberi erőforrásbeli és szervezési okai egyaránt vannak. Egy ideális világban nem lenne „feleslegesen” elvégzett teszt, viszont mindenkit tesztelni lehetne, akiben akár tünetek nélkül ott bujkál a vírus. A helsinki repülőtéren dolgozó kutatócsoport és néhány csúcsszaglású kutya segítségével mindez a közeljövőben elérhetővé válik – adta hírül a The Guardian. A kutyák ugyanis szagminta alapján is nagy pontossággal szűrik ki vírushordozókat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Azt meg hogy? 

Az, hogy a kutyák szaglásából a gyógyászat és a diagnosztika is rengeteget profitálhat, nem új információ. Nemrégiben épp az Alzheimer-kór korai felismerésében értek el áttörést nyomkereső kutyák segítségével. Egy idén nyáron végzett francia vizsgálatban pedig arra mutattak rá, hogy a koronavírus-fertőzés megváltoztathatja az érintettek izzadságának szagát, és ezt a nüansznyi eltérést az erre kiképzett kutyák üzembiztosan fel is tudják ismerni. 

Még csak ilyen közel se kell menniük.
Még csak ilyen közel se kell menniük.hiphotos35 / Getty Images Hungary

Ezt a szuperképességet használják ki egy pilotprogramban  Helsinki repülőterén, ahol is a külföldről érkezők ellenőrzésébe kísérleti jelleggel egy pluszelemet, a kutyás előszűrést is beiktatták. Nem nagy dolog az egész: a vállalkozó kedvű beérkezőket arra kérik, hogy bőrüket dörzsöljék meg egy kendővel, majd az így gyűjtött mintákat összegyűjtik, és egy külön helyiségben végigszagoltatják az épp szolgálatban lévő kutyákkal. A speciálisan képzett kutyák vakkantással, vonyítással vagy lefekvéssel jelzik, ha szagot fogtak. A pozitívként jelzett utasokat ezután a nálunk is elérhető PCR-tesztek segítségével is szűrik. Az eddigi eredmények nagyon kecsegtetőek, a kutyák ugyanis csaknem 100 százalékos pontossággal jelzik a vírus jelenlétét akár olyan emberekben is, akik csak napokkal később válnak tünetessé. 

Miért jó ez nekünk? 

A kutyákkal végzett tesztelés hosszú távon jóval gyorsabb (az egész eljárás körülbelül egy percet vesz igénybe), sokkal olcsóbb, és lehetővé teheti, hogy klinikai teszttel csak azoknak a fertőzöttségét ellenőrizzék, akiket a kutyák már előszűrtek. Mind az anyagi, mint az időbeli előny már a kísérleti szakaszban érezhető. A négy hónapos program költsége mintegy 300.000 euró lesz, ami jelentősen alacsonyabb a jelenleg laboratóriumi körülmények között folytatott kísérletekénél és tesztekénél. Külön előny továbbá, hogy az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy a kutyák nagyon kis valószínűséggel és elszigetelt esetekben fertőződnek meg a Covid-19-cel (más koronavírus-típusok őket is érintik), és nagyon kicsi a valószínűsége annak is, hogy más állatokra vagy emberekre átvigyék a fertőzést. 

Hogyan tovább? 

A tesztidőszak a múlt héten indult, a Wise Nose nevű szervezet eddig 16 kutyát képezett ki a Covid-19 kiszaglására, közülük eddig négyen: ET, Kossi, Miina és Valo állt munkába a repülőtéren. Bár Finnország az első európai ország, ahol már felvették a műszakot a jó szaglású blökik, a világ más tájain is jó eredményekkel kísérleteznek hasonló módon a kutyák szaglásának hadrendbe állításával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra