A hónap dilemmája: Mi a fontosabb: az egyén vagy a közösség boldogsága? Az imám válasza

0605 cov

Arról, hogy mi az iszlám vallás álláspontja a fenti kérdésben, Kovács Miklós Ahmed imámot, a Magyar Iszlám Közösség alelnökét kérdeztük.

Az egyén boldogságát a közösség boldogságától nem lehet élesen különválasztani. Egy közösség akkor lesz boldog, ha a benne élő egyének is boldogok, illetve egy egyén akkor lesz boldog, ha olyan közegben él, ahol jól érzi magát.

Megszólalónkról 

Kovács Miklós Ahmed a Magyar Iszlám Közösség alelnöke, imámja.

Az iszlám a közösséget egy egészként kezeli, a hívők közösségeként, melynek neve Umma. Minden muszlim az Umma tagja, és a muszlimok testvérei egymásnak.

Kiket kérdezünk? 

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

Az Umma tagjainak elsődleges célja az kell legyen, hogy a Mindenható Isten megelégedését keresve, az Ő parancsait betartva, neki engedelmeskedve hasznára legyenek az Ummának. Így a muszlimnak kötelessége, hogy a társadalom hasznos tagjává váljon. Az iszlám ezért elvárja a muszlimoktól, hogy tartsák be az alapvető együttélési, erkölcsi és kommunikációs normákat és törvényeket, illetve kerüljék a társadalmi normákkal és erkölcsökkel ellentétes viselkedést, akkor is, ha ez az egyéni boldogságuk útjában áll. Abban az esetben, ha az egyén csak úgy lehetne boldog, hogy a közösséggel szembemegy, fel kell adnia az egyéni boldogságát, és meg kell próbálnia a közösséghez igazodnia.

Vannak emberek, akik csak magukkal törődnek, a közösség nem érdekli őket, csakis a saját maguk boldogsága és boldogulása a fontos számukra. Ha ez az életszemlélet teret nyer, akkor az emberek csak saját magukkal fognak foglalkozni, nem fognak másokon segíteni, felbomlik a társadalmi szolidaritás, a szegények megsegítése eltűnik, a törvényeket egyre nehezebb lesz betartatni, az emberek átgázolnak egymáson, hogy céljaikat elérjék. Az ilyen társadalom működésképtelenné válik, és a benne élőknek csak egy kis része lesz boldog – a többiek legfeljebb csak törekednek ennek elérésére. Az egyénnek tehát az Umma fenntartása kell hogy a célja legyen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Múlt havi kérdésünk így hangzott: Bűn-e az abortusz? Az imám válaszát itt olvashatod:

Oszd meg másokkal is!
Mustra