Balaton: északi vagy déli part? Szavazz!

Nemcsak tavat választunk a nyaralás megtervezésekor, hanem oldalt is: az ország két ellentétes pártra szakadt, a déli part hívei a könnyebb megközelíthetőséget, a siófoki bulikat és a sekély, meleg vizű strandokat éltetik, az északiak pedig a borkultúrával, a hegyekkel esnek szerelembe. Kinek van igaza?

A válasz természetesen az, hogy mindenkinek. Akárhol is nyaral akárhányszor, mindenkinek joga van a saját véleményéhez, választásához. A nyaralásnak pont a feltöltődés, a pihenés, illetve az elvárásoknak való megfelelés teljes hiánya a lényeges pontja. Miután megegyeztünk abban, hogy összeveszni nem fogunk, és hogy a Balaton mindegyik csücske maga az álom, nézzük azért meg az előnyöket és a hátrányokat. Heti kérdésünk így szól: Balatoni nyaralás – északi vagy déli part?

Sportolási lehetőségek

A strandon heverészést és a pancsolást egy idő után – bár ez most nem tűnik lehetségesnek, de  meg lehet unni. Főleg az aktívabb életet élők, rendszeresen sportolók keresnek ilyenkor kihívásokat a tó körül. Lehetőségekben nincs hiány: a déli parton találjuk az egyik legismertebb kalandparkot Zamárdiban, ahol gyerekeknek és felnőtteknek is készítettek különböző nehézségű pályákat. Balatonbogláron is hasonló élmények várják a családokat, de ott bobozási és falmászási lehetőséggel kiegészítve. Balatonkeresztúron és Siófok-Kilitin tandemugrás, sétarepülés is elérhető. Az északi oldalon Balatonfűzfőn találni az egyik legnagyobb, bobozási lehetőséggel összekötött kalandparkot, ahol a nyolcvanméteres drótkötélpálya kiválóan kigyógyít bárkit a tériszonyából, de kár kihagyni a Tihanyi kalandszigetet vagy a füredi Extrém kalandparkot is.

Vonyarcvashegyen a wakeboard szerelmesei száguldozhatnak, Balatonfüreden emellett búvároktatást, windsurf-, katamarán- és kitesurfoktatást is vállalnak. Barlangokban az északi part erősebb, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Balatonedericsnél található a Csodabogyó-barlang, Balatonfüreden a Lóczy-barlang hűsít le egy forró nyári napon, de sokan látogatják a Tapolcai tavas barlangot is. A vízi kalandparkok, amelyeknél a felfújható elemeket a sekély vízre építették, többek között Siófokon és Balatonkenesén is elérhetők, tehát itt már mindkét part kiszolgálja a gyerekek igényeit.

Úszva és tekerve

No de mit ér a balatonozás úszás nélkül? Az északi part mélyebb és hidegebb vizét a profik kedvelik, míg a tanuláshoz a kisebb és langyosabb víz a gyerekek kedvence. Szabadstrandból a déli oldal áll jobban, ott rengeteg lehetőségből választhatunk, míg az északi parton több a fizetős hely, magáncélra lezárt partrész. Akik pedig biciklire pattannak, akár egy nap alatt megnézhetik maguknak a Balaton összes pontját, miközben körbetekerik a tavat. Azok, akik nincsenek ilyen erőnléttel megáldva, vagy családdal indulnak neki, többnapos élménnyé is tehetik a 200 kilométeres biciklizést: a déli parton érdemes kezdeni, hiszen jóval kevesebb heggyel és völggyel kell megküzdeni, és mire északra érünk, már rutinosan vehetjük az akadályokat. 

Történelmi látnivalók

Mind a két partszakasz bővelkedik látnivalókban, várakban, múzeumokban. Tihany és Balatonfüred szinte dúskál a különleges természeti képződményekben, túraútvonalakban, az apátság mellett a tihanyi barlanglakások is megérdemlik a figyelmet. Füreden a Jókai Mór-emlékházért, a Vaszary-villáért és a reformkori sétáért rajonganak a történelemkedvelők, Keszthelyen pedig igazi főúrnak érezhetjük magunkat a Festetics-kastélyban és a Helikon parkban. A szigligeti vár is népszerű turistacélpont, míg Balatonalmádi az Öreg parkkal, a Sóhajok hídjával és az örökmécsesével várja a látogatókat. A déli parton a balatonszemesi Bagolyvár és Sapkadomb, a kereki Fejérkő vára, a földvári Hajózástörténeti Múzeum, a nezdei Kupa-Koppány Emlékpark, a gyugyi Árpád-kori templom, a somogyvámosi pusztatemplom vagy a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely nyújt élményeket. A kilátók szerelmeseinek jó hír, hogy nem csak északról tekinthetnek alá: próbáljuk ki a déli parton a balatonboglári gömbkilátót vagy Fonyódon a Sipos-hegyi kilátót.

Panorámafotó a Balatonról
Panorámafotó a BalatonrólZoltanGabor / Getty Images Hungary

Állatok minden mennyiségben

A Balaton élővilága egyedülálló, megéri, hogy kicsit közelebbről foglalkozzunk vele. Akár úszás, akár SUP-túra során érdemes csendben megfigyelni a nádasok körül zajló életet, azonosítani a madarakat, halakat. Sok segítséget kapunk a tihanyi ÖK Balatoni Limnológiai Intézetben és a balatonfüredi akváriumkomplexumban is. Persze ennél nagyobb élőlények is látogathatók, északon ott a sokoldalú, állatsimogatóval kombinált Salföldi Major, a balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark, a keszthelyi Festetics Imre Állatpark, illetve a dinópark, a Veszprémi Állatkert, délen pedig kihagyhatatlan élmény a Kis-Balaton élővilágának megfigyelése – a közelben találni egyébként bivalyrezervátumot is. Hát lehet itt választani?

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Hol adják a legjobb lángost?

Hol mérik a legfinomabb balatoni fagyit? A válasz nagyon egyszerű: azon a parton, ahol éppen vagyunk. Ennél sokkal tudományosabb mérések után a 2019-es évben a Balaton Fagyija címet a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi fagylaltműhely nyerte el. Érdemes a különdíjat nyert fagyizókba is ellátogatni: a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó, a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó és Gofrizó, a hévízi Rózsakert Étterem és Fagyizó, illetve a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó kerültek előkelő helyre a versenyben. Lángosozásban sem lehet dönteni az északi és déli part közül: 2019-ben Révfülöp, a Zamárdi Sarok Büfé és Balatonszárszó is kitett magáért. A borok szerelmesei az északi part kitűnő fehérborait és a déli parti vörösborokat is végigkóstolhatják. A talaj teljesen eltérő összetétele az északi borokat alacsonyabb alkohol- és magasabb savtartalmúvá teszik, míg délen pont fordítva áll a helyzet.
Kell-e választani? Nem muszáj. A Balatonban pont az a nagyszerű, hogy vasúttal, hajóval, komppal, kerékpárral is könnyen eljutunk „a másik oldalra”.

És te mit gondolsz? Balatoni nyaralás – északi vagy déli part?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Mustra