Balaton: északi vagy déli part? Szavazz!

Nemcsak tavat választunk a nyaralás megtervezésekor, hanem oldalt is: az ország két ellentétes pártra szakadt, a déli part hívei a könnyebb megközelíthetőséget, a siófoki bulikat és a sekély, meleg vizű strandokat éltetik, az északiak pedig a borkultúrával, a hegyekkel esnek szerelembe. Kinek van igaza?

A válasz természetesen az, hogy mindenkinek. Akárhol is nyaral akárhányszor, mindenkinek joga van a saját véleményéhez, választásához. A nyaralásnak pont a feltöltődés, a pihenés, illetve az elvárásoknak való megfelelés teljes hiánya a lényeges pontja. Miután megegyeztünk abban, hogy összeveszni nem fogunk, és hogy a Balaton mindegyik csücske maga az álom, nézzük azért meg az előnyöket és a hátrányokat. Heti kérdésünk így szól: Balatoni nyaralás – északi vagy déli part?

Sportolási lehetőségek

A strandon heverészést és a pancsolást egy idő után – bár ez most nem tűnik lehetségesnek, de  meg lehet unni. Főleg az aktívabb életet élők, rendszeresen sportolók keresnek ilyenkor kihívásokat a tó körül. Lehetőségekben nincs hiány: a déli parton találjuk az egyik legismertebb kalandparkot Zamárdiban, ahol gyerekeknek és felnőtteknek is készítettek különböző nehézségű pályákat. Balatonbogláron is hasonló élmények várják a családokat, de ott bobozási és falmászási lehetőséggel kiegészítve. Balatonkeresztúron és Siófok-Kilitin tandemugrás, sétarepülés is elérhető. Az északi oldalon Balatonfűzfőn találni az egyik legnagyobb, bobozási lehetőséggel összekötött kalandparkot, ahol a nyolcvanméteres drótkötélpálya kiválóan kigyógyít bárkit a tériszonyából, de kár kihagyni a Tihanyi kalandszigetet vagy a füredi Extrém kalandparkot is.

Vonyarcvashegyen a wakeboard szerelmesei száguldozhatnak, Balatonfüreden emellett búvároktatást, windsurf-, katamarán- és kitesurfoktatást is vállalnak. Barlangokban az északi part erősebb, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Balatonedericsnél található a Csodabogyó-barlang, Balatonfüreden a Lóczy-barlang hűsít le egy forró nyári napon, de sokan látogatják a Tapolcai tavas barlangot is. A vízi kalandparkok, amelyeknél a felfújható elemeket a sekély vízre építették, többek között Siófokon és Balatonkenesén is elérhetők, tehát itt már mindkét part kiszolgálja a gyerekek igényeit.

Úszva és tekerve

No de mit ér a balatonozás úszás nélkül? Az északi part mélyebb és hidegebb vizét a profik kedvelik, míg a tanuláshoz a kisebb és langyosabb víz a gyerekek kedvence. Szabadstrandból a déli oldal áll jobban, ott rengeteg lehetőségből választhatunk, míg az északi parton több a fizetős hely, magáncélra lezárt partrész. Akik pedig biciklire pattannak, akár egy nap alatt megnézhetik maguknak a Balaton összes pontját, miközben körbetekerik a tavat. Azok, akik nincsenek ilyen erőnléttel megáldva, vagy családdal indulnak neki, többnapos élménnyé is tehetik a 200 kilométeres biciklizést: a déli parton érdemes kezdeni, hiszen jóval kevesebb heggyel és völggyel kell megküzdeni, és mire északra érünk, már rutinosan vehetjük az akadályokat. 

Történelmi látnivalók

Mind a két partszakasz bővelkedik látnivalókban, várakban, múzeumokban. Tihany és Balatonfüred szinte dúskál a különleges természeti képződményekben, túraútvonalakban, az apátság mellett a tihanyi barlanglakások is megérdemlik a figyelmet. Füreden a Jókai Mór-emlékházért, a Vaszary-villáért és a reformkori sétáért rajonganak a történelemkedvelők, Keszthelyen pedig igazi főúrnak érezhetjük magunkat a Festetics-kastélyban és a Helikon parkban. A szigligeti vár is népszerű turistacélpont, míg Balatonalmádi az Öreg parkkal, a Sóhajok hídjával és az örökmécsesével várja a látogatókat. A déli parton a balatonszemesi Bagolyvár és Sapkadomb, a kereki Fejérkő vára, a földvári Hajózástörténeti Múzeum, a nezdei Kupa-Koppány Emlékpark, a gyugyi Árpád-kori templom, a somogyvámosi pusztatemplom vagy a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely nyújt élményeket. A kilátók szerelmeseinek jó hír, hogy nem csak északról tekinthetnek alá: próbáljuk ki a déli parton a balatonboglári gömbkilátót vagy Fonyódon a Sipos-hegyi kilátót.

Panorámafotó a Balatonról
Panorámafotó a BalatonrólZoltanGabor / Getty Images Hungary

Állatok minden mennyiségben

A Balaton élővilága egyedülálló, megéri, hogy kicsit közelebbről foglalkozzunk vele. Akár úszás, akár SUP-túra során érdemes csendben megfigyelni a nádasok körül zajló életet, azonosítani a madarakat, halakat. Sok segítséget kapunk a tihanyi ÖK Balatoni Limnológiai Intézetben és a balatonfüredi akváriumkomplexumban is. Persze ennél nagyobb élőlények is látogathatók, északon ott a sokoldalú, állatsimogatóval kombinált Salföldi Major, a balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark, a keszthelyi Festetics Imre Állatpark, illetve a dinópark, a Veszprémi Állatkert, délen pedig kihagyhatatlan élmény a Kis-Balaton élővilágának megfigyelése – a közelben találni egyébként bivalyrezervátumot is. Hát lehet itt választani?

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hol adják a legjobb lángost?

Hol mérik a legfinomabb balatoni fagyit? A válasz nagyon egyszerű: azon a parton, ahol éppen vagyunk. Ennél sokkal tudományosabb mérések után a 2019-es évben a Balaton Fagyija címet a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi fagylaltműhely nyerte el. Érdemes a különdíjat nyert fagyizókba is ellátogatni: a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó, a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó és Gofrizó, a hévízi Rózsakert Étterem és Fagyizó, illetve a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó kerültek előkelő helyre a versenyben. Lángosozásban sem lehet dönteni az északi és déli part közül: 2019-ben Révfülöp, a Zamárdi Sarok Büfé és Balatonszárszó is kitett magáért. A borok szerelmesei az északi part kitűnő fehérborait és a déli parti vörösborokat is végigkóstolhatják. A talaj teljesen eltérő összetétele az északi borokat alacsonyabb alkohol- és magasabb savtartalmúvá teszik, míg délen pont fordítva áll a helyzet.
Kell-e választani? Nem muszáj. A Balatonban pont az a nagyszerű, hogy vasúttal, hajóval, komppal, kerékpárral is könnyen eljutunk „a másik oldalra”.

És te mit gondolsz? Balatoni nyaralás – északi vagy déli part?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Mustra