A hónap dilemmája: Mit taníthat az emberiségnek egy világjárvány? Az imám válasza

0306 cov

Cikksorozatunk mai fejezetében Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség imámja mondja el a gondolatait a témában.

Az iszlám vallás felfogása szerint az ember életének célja Isten szolgálata és az Istennek tetsző életmód élése az e világon. Ezáltal nyerhetjük el a túlvilági örök jutalmazást, ezért az ember életében ennek a célnak az elérése kell legyen a legfontosabb dolog. Csakhogy az ember hajlamos elfelejteni ezt, könnyen beleesik abba a hibába, hogy az e világnak szentelje az életét, és élete legfőbb céljának a vagyonszerzést, a világi javak felhalmozását tekintse. 

Kovács Miklós Ahmed a Magyar Iszlám Közösség alelnöke, imámja.

Az iszlám alapvetően nem utasítja el a világi vagyont, és azt sem, hogy az ember gazdag legyen, ahogy Isten mondja a Koránban: „Azzal, amit Allah adott neked, a Túlvilági lakhelyre törekedj! Ám ne feledkezz meg az evilági részedről sem! Cselekedj jót, ahogyan Allah is jót tett veled. És ne terjessz romlást a földön! Allah nem szereti a romlást terjesztőket!”

Kiket kérdezünk?

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

Az ember a vagyonszerzése közepette megfeledkezhet Istenről, és arról, hogy megköszönje neki mindazt, amit adott. Megfeledkezhet arról, hogy megszerzett vagyona nem egyedül a saját érdeme, hiszen Isten adta számára. Hajlamos arra, hogy ragaszkodjon a vagyonához, rettegjen az elvesztésétől, és ezáltal fösvénnyé váljon, ne ossza meg javait másokkal.

A járvány lehetőség, hogy az ember átértékelje a viszonyát a világhoz és Istenhez. Először is rájöhet arra, hogy nem mindenható, korlátozva van minden téren. Megtanulhatja, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint a vagyon megszerzése, megtanulhatja, hogy értékelje mindazt, amije eddig van. Megtanulhatja, hogy sok dolog, amit eddig nélkülözhetetlennek tartott az életében, valójában mégsem az. Megtanulhatja, hogy nem az a legfontosabb dolog az életben, hogy mindig meg tudja venni a legújabb telefont, hogy minden hétvégén eljárhasson bulizni, vagy hogy évente kétszer elmehessen nyaralni.

A válaszom feltételes módban van, mivel nem az a legfőbb kérdés, hogy az ember mit tanulhat a járványtól, hanem az, hogy vajon tényleg tanul-e belőle?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek