Itt egy lehetséges mód a koronavírus megelőzésére – a férfiaknak nem fog tetszeni

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ tűkön ülve várja a kutatóktól a koronavírus ellenszerét vagy bármilyen anyagot, kezelést, ami segíthet a betegeken. De vajon mit vagyunk hajlandók feláldozni a gyógyulásért?

Jelenlegi adataink szerint kétszer annyi férfi hal meg koronavírusban, mint nő. Mi lehet ennek az oka? Elképzelhető, hogy a tesztoszteron. Azok a férfiak, akik androgén deprivációs terápiában részesülnek, azaz – leggyakrabban a prosztatarák kezelésének részeként – gyógyszeres úton csökkentik szervezetük tesztoszteronszintjét, ellenállóbbak a Covid-19 vírusával szemben, mint az átlagos nemihormon-szinttel rendelkező férfiak. Joggal merül fel a kérdés, vajon a tesztoszteronmegvonás nem alkalmazható-e a koronavírus ellen?

A terápia, ami életeket ment

Andrea Alimonti, az Università della Svizzera Italiana professzora szerint azok a terápiák, ahol blokkolják a tesztoszteron termelődését, illetve az androgén hormon receptorainak működését, nagyon jó hatásfokkal működnek a tesztoszteronnal összefüggő prosztatarák gyógyításában. A hormonmegvonás után a rákos sejtek éhezni kezdenek, növekedésük megáll és elpusztulnak, a daganat pedig akár vissza is fejlődhet. Épp ezért nem túlzás azt állítani, hogy az antiandrogén terápia életeket ment.

Ilyennek képzeljük a tesztoszterontól duzzadó férfiakat
Ilyennek képzeljük a tesztoszterontól duzzadó férfiakatFXQuadro / Getty Images Hungary

Tesztoszteron nélkül jobbak a túlélési esélyek

Alimonti azonban ennél tovább megy: tudni lehet, hogy a rák, ideértve a prosztatarákot is, kockázati tényezőnek számított a Covid-19 járvány kitörésekor. Egyelőre nem tudni, hogy azért, mert a rák csökkenti a szervezet védekezőképességét, vagy csupán arról van szó, hogy a rákkal küzdőket gyakrabban tesztelték koronavírusra. Akárhogy is, az ismert daganatos beteg férfiak esetében 1,8-szor nagyobb arányban diagnosztizálták a koronavírust, mint egészséges társaiknál. Ám azoknál a rákos férfiaknál, akik antiandrogén terápiában részesültek, épp ellenkezőleg történtek a dolgok. Míg a tesztoszteronnal fűtött rákos férfiak megbetegedési aránya 0,31 volt, addig hormonkezelt társaiké csupán ennek egynegyede, ráadásul a túlélési esélyeik is sokkal jobbak voltak. Nyilvánvalóvá vált, hogy az androgén deprivációs terápiában részesülő férfiak védetettebbek a vírus ellen. 

A férfiak vajon beleegyeznének?

Alimonti javaslata szerint a kémiai kasztrációnak is nevezett kezelést, ami drasztikusan csökkenti a tesztoszteron szintjét a férfiakban, nem csupán a prosztatarákos esetekben lehetne hatékonyan felhasználni. A koronavírussal küzdő férfi betegeknél is javulást lehetne elérni használatával, illetve azok, akik súlyosan veszélyeztetettek a vírussal szemben, akár megelőző kezelésként is bevethetnék addig, amíg a veszély el nem múlik. Megnyugtatásul hozzátette, hogy a gyógyszeres terápia elhagyása után a szervezet hormonszintje ismét visszaáll a régi kerékvágásba. 

Ez viszont nem vigasztalja a férfiakat, akik prosztatarák esetén, az életüket féltve ugyan beleegyeznek az antiandrogén terápiába, de jó kérdés, hogy a koronavírus esetén is így tennének-e. Valószínűleg még nagyobb ellenállást tapasztalnánk, mint a férfiak számára létrehozott fogamzásgátló tabletta esetén. A legtöbben a tesztoszteronhoz mint férfiasságuk leglényegéhez ragaszkodnak, és minden olyan eljárás, ami akár csak kis mértékben veszélyezteti ezt, általában nyilvános és azonnali elutasítással jár.

A nőkben is termelődik tesztoszteron, a csontsűrűséget és a libidót is befolyásolja
A nőkben is termelődik tesztoszteron, a csontsűrűséget és a libidót is befolyásoljaLorado / Getty Images Hungary

Mi történik a testtel tesztoszteronmegvonás esetén?

Ahhoz, hogy jobb képet kapjunk az antiandrogén terápiáról, nézzük meg, pontosan milyen folyamatokban vesz részt a tesztoszteron, és mi történik, ha szintje erősen lecsökken. Először is tisztázzuk, hogy maga a hormon nem csupán a herékben termelődik, de a mellékvesékben is. Szerepe van a fiúk kamasszá, majd férfivá válásában, a vázizomzat, a haj, a szőrzet növekedésében, a mutálás, a libidó, az izomtömeg kialakulásában, a testzsír eloszlásában, a spermiumok termelésében és érésében, de hatással van a központi idegrendszerre, a bőrre, az izomzatra, a csontokra, a vesékre, a májra is. Amint e hormon szintje csökkenni kezd, hajhullás, erekciós problémák, alvászavar fordulhat elő, de nem ritka a nőies formák (megduzzadó mellszövet) kialakulása sem. A prosztata és a két here hormon hiányában elkezd összezsugorodni, a termékenység lecsökken vagy el is múlik, nehezen jön létre erekció, csökken a nemi vágy, az izomtömeg, ám cserébe jön a súlygyarapodás, előfordulhat vérszegénység, csontritkulás, cukorbetegség, magas vérnyomás, fáradékonyság, hangulati zavar és memóriavesztés is. Ám a képlet nem ennyire egyszerű: az itt felsorolt tünetek némelyike (például a potenciazavar) túl magas tesztoszteronszint esetén is megjelenik.

Gyógyítanak és büntetnek is vele

Fontos tudni, hogy a teljesen egészséges férfiak tesztoszteronszintje is csökken az idő múlásával. Negyven év felett évente 1-2 százalékkal, bár mértéke egyénenként eltérő lehet. Azokban az esetekben, amikor a hormont különböző gyógyszerek vagy kasztráció során mesterségesen vonják meg, a fent említett hatások jelentkeznek. A kémiai úton történő antiandrogén terápiát nem csupán a prosztatarák vagy más, hormonfüggő daganatok kezelésénél használják. 1944-től a nem megfelelő szexuális viselkedést mutató férfiaknál kezdték használni. Ma már ezt a szexuális bűnözőkre értjük, de korábban a homoszexuális férfiakat is hormonokkal kezelték, köztük a brit matematikust, Alan Turinget is. Hogy a tesztoszteroncsökkentő terápiát bevetik-e a koronavírus elleni küzdelemben is, az még a jövő zenéje. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek