Új állammal bővült az USA: északkelet felé terjeszkedtek

Mindezt épp 232 évvel ezelőtt. 1788. január 9-én, Connecticut ötödikként csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok uniójához.

Connecticut az Amerikai Egyesült Államok ötödik tagállama, egyike az alapító államoknak, székhelye Hartford. Az ország északkeleti részén helyezkedik el, a Connecticut folyó szeli át. Nyugaton és délen New York, északon Massachusetts, keleten pedig Rhode Island határolja. Legmagasabb pontja a 725 méter magas Mount Frissell.

Kultbait – ez a cikk meg mi a szösz?

Csak görgettél az információáradatban, és egyszerre megakadt a szemed ezen a címen? Elkapott a csúsztatás, a féligazság, beszippantott a botrány reménye? Nem vagy egyedül. Ennyi inger között már sokszor csak arra kapjuk fel a fejünket, ami igazán üt, ami kilóg a többi közül. Nem véletlenül van tele a net kattintásvadász címekkel, amik mögött általában semmi értékeset nem találsz, míg a tényleg alapos, minőségi tartalmak gyakran elvesznek a hírversenyben.

Nekünk fontos, hogy kapj is valamit az idődért, ahogy az is, hogy észrevedd, ha át akarnak vágni, hogy tudatosítsd, hogyan is érdemes felelősen fogyasztani az online írásokat. Így született meg új sorozatunk: napi kultúraadag, címében korunk ingerszintjéhez igazítva. Ez a kultbait.

Annak ellenére, hogy az állam felfedezői hollandok voltak, az első nagyobb városokat Thomas Hooker vezetésével angolok alapították az 1630-as évek alatt. 1662-ben Connecticut koronagyarmattá vált, majd azon 13 gyarmat egyike lett, amelyek az amerikai függetlenségi háborúban fellázadtak a brit uralom ellen. A 18-19. században a könnyen hozzáférhető nyersanyagoknak köszönhetően komoly gyáripara fejlődött ki. Később, a 19-20. század körül megalakultak az első biztosítási cégek, a pénzügyi szervezetek jelentős fellendülésen mentek keresztül. Részben ennek köszönhető, hogy Connecticutban a legmagasabb az egy főre jutó személyi jövedelem, az emberi fejlettségi index (HDI) és az átlagjövedelem az Egyesült Államokban.

Hartford központja
Hartford központjaDenisTangneyJr / Getty Images Hungary

Connecticut neve a mohegan indián nyelvből ered: a quinnitukqut szó jelentése: a hosszú, áradó folyó helye. Az állam hivatalos madara a vándorrigó, virága a hegyi babér, fája pedig a fehér tölgy. Connecticutnak saját jelmondata is van, amely latinul Qui transtulit sustinet, ez magyarul nagyjából annyit tesz, hogy Aki áttelepült, ma is életben van.

Connecticutban található például a világhírű Yale Egyetem, de itt született például George W. Bush , az USA 43. elnöke, Glenn Close, Katharine Hepburn, Meg Ryan színésznők, Annie Leibovitz fotóművész, és egy ideig az államban élt Mark Twain is.

Ha érdekelnek más kultbait cikkeink, olvasd el az előzőt is:

Oszd meg másokkal is!
Mustra