Gyász: szívroham végzett a világhírű rockzenésszel

Ma lenne 87 éves Elvis Presley, a rock ’n’ roll királya. A világhírű zenész, filmszínész, 2 danos karatemester és Budapest posztumusz díszpolgára 1977-ben, 42 éves korában szívrohamban hunyt el.

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án született az Egyesült Államokban. Kiskorától kezdve a gyülekezet kórusában énekelt, így jelentős hatással volt rá a gospel műfaja. Első szerződését 1954-ben kötötte meg a memphisi Sun Records lemezkiadó vállalattal. Első szerzeményei nem sokkal ezután meghódították a country műfajt kedvelő közönséget, és a Sun Records elindította őt a világhír felé. 1958-ban behívták katonának a németországi Friedbergbe, itt megismerkedett az ezredes mostohalányával, a nála tíz évvel fiatalabb, 13 éves Priscilla Ann Beaulieu-vel. Katonai szolgálata alatt nem adott ki új lemezeket, de a lemezkiadónak volt elég anyaga ahhoz, hogy fennmaradjon az érdeklődés iránta.  

Kultbait – ez a cikk meg mi a szösz?

Csak görgettél az információáradatban, és egyszerre megakadt a szemed ezen a címen? Elkapott a csúsztatás, a féligazság, beszippantott a botrány reménye? Nem vagy egyedül. Ennyi inger között már sokszor csak arra kapjuk fel a fejünket, ami igazán üt, ami kilóg a többi közül. Nem véletlenül van tele a net kattintásvadász címekkel, amik mögött általában semmi értékeset nem találsz, míg a tényleg alapos, minőségi tartalmak gyakran elvesznek a hírversenyben.

Nekünk fontos, hogy kapj is valamit az idődért, ahogy az is, hogy észrevedd, ha át akarnak vágni, hogy tudatosítsd, hogyan is érdemes felelősen fogyasztani az online írásokat. Így született meg új sorozatunk: napi kultúraadag, címében korunk ingerszintjéhez igazítva. Ez a kultbait.

Miután 1960-ban leszerelt, Elvis visszatért a zeneiparba, de szólókarrierjét később elhanyagolta a filmek kedvéért. Ezek kétségkívül népszerűek voltak, de nem hozták meg a várt sikert. 1968 után ezért – menedzsere nyomására – újra a zenére koncentrált. Közben 1967-ben feleségül vette Priscillát, és született egy lányuk, 1973-ban bekövetkezett válásuk viszont nagy törést jelentett a karrierjében is: gyógyszer- és kábítószerfüggő lett, és bár rendszeresen koncertezett, régi teljesítményét egyre kevésbé tudta hozni, és drogproblémája is súlyosbodott. Utolsó, 1977-es turnéját valószínűleg már csak azért szervezte meg, mert kirúgott testőrei botránykönyvet jelentettek meg az életéről, és így akart bizonyítani kritikusainak. Ám a koncertsorozat kezdete előtt pár nappal akkori élettársa holtan találta a Királyt.

A legendás rocksztár munkásságának magyar vonatkozása 1956 eseményeihez kötődik, amikor is Elvis egy amerikai tévéshow-ban a műsor házigazdájával együtt felszólította a nézőket, hogy adakozzanak a magyar forradalom résztvevői javára. Ennek nyomán egyébként valóban sok, főleg élelmiszereket tartalmazó adomány érkezett a tengerentúlról Magyarországra, becslések szerint mintegy 26 millió svájci frank értékben. Ennek köszönhető az is, hogy a rockikont 2011-ben Budapest díszpolgárává választották. Ma Elvis nevét viseli a Margit híd budai hídfőjénél található park az Árpád fejedelem útja és az Üstökös utca sarkán, valamint a parkban kialakított játszótér is. 

Kultbait sorozatunk előző, a mádéfalvi vérengzésről s zóló cikkét az alábbi linken olvashatod: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek