Megerőszakoltak egy 19 éves lányt az egyik vidéki börtönben

608 éve a mai napon született Jeanne d’Arc, a százéves háború hadvezére, Franciaország egyik védőszentje. A parasztlányból lett hadvezérből lett mártírból lett Szent Johannát Rouen városában tartották fogva, majd itt is végezték ki. Alakja és története mára számos irodalmi, képző- és filmművészeti feldolgozást megért.

Johanna tizenhárom éves volt, amikor először számolt be látomásairól, amelyekben Szent Mihály, Alexandriai Szent Katalin és Antiokheiai Szent Margit is megjelent előtte. Azt üzenték, hogy segítsen a francia trónra emelni VII. Károlyt, és űzze ki az angolokat az országból. Jeanne d’Arc a százéves háborúban a francia királyi hadsereg élén több meghatározó győzelmet aratott, amelyek megfordították a háború kimenetelét, és lehetővé tették VII. Károly francia király trónra lépését.

Kultbait – ez a cikk meg mi a szösz?

Csak görgettél az információáradatban, és egyszerre megakadt a szemed ezen a címen? Elkapott a csúsztatás, a féligazság, beszippantott a botrány reménye? Nem vagy egyedül. Ennyi inger között már sokszor csak arra kapjuk fel a fejünket, ami igazán üt, ami kilóg a többi közül. Nem véletlenül van tele a net kattintásvadász címekkel, amik mögött általában semmi értékeset nem találsz, míg a tényleg alapos, minőségi tartalmak gyakran elvesznek a hírversenyben.

Nekünk fontos, hogy kapj is valamit az idődért, ahogy az is, hogy észrevedd, ha át akarnak vágni, hogy tudatosítsd, hogyan is érdemes felelősen fogyasztani az online írásokat. Így született meg új sorozatunk: napi kultúraadag, címében korunk ingerszintjéhez igazítva. Ez a kultbait.

A lányt végül egy ütközet során a burgundok fogták el. Johanna családjának lehetősége lett volna kiváltani a foglyot, ám ehhez nem volt elég pénzük. Sokan elítélik VII. Károlyt, amiért nem avatkozott közbe, hiszen neki nem okozott volna gondot megvásárolni a lány szabadságát. Végül az angolok fizettek érte, majd eretnekség és boszorkányság vádjával egyházi bíróság elé idézték.

A Jeanne d’Arc ellen felhozott vádak között szerepelt, hogy az isteni törvényt megszegve, nő létére férfiruhában mutatkozott. A lány beleegyezett, hogy a tárgyalások ideje alatt női ruhát visel, ekkor azonban a katonák erőszakoskodtak vele, ezért ismét férfiruhába bújt. Emiatt viszont a párizsi egyetemi doktor vezetésével ülésező egyházi törvényszék visszaeső eretnekség miatt elítélte, majd máglyán égették el.

A számtalan történelmi alak közül csak kevés van, aki idővel nem merül feledésbe. Jeanne d’Arc számos művészt és rendezőt megihletett, több festmény, zenemű, színpadi mű, film készült a francia parasztlány története alapján. Az egyik leghíresebb film Victor Fleming 1948-as, Indgrid Bergman főszereplésével forgatott drámája, a képzőművészeti alkotások közül pedig talán Jules Bastien-Lepage műve emelkedik ki leginkább. Több irodalmi műben is szerepel Johanna alakja: Shakespeare, Voltaire és Mark Twain mellett többek között Schillert is megihlette, sőt még videojátékokban is megjelenik a karaktere. A történet egy interpretációja Budapesten jelenleg a Katona József Színház előadásában is látható.

Borítókép: Ingrid Bergman Jeanne d’Arc szerepében Fleming 1948-as filmjében

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek