Ahol semmi sem képes életben maradni

A világ egyik legforróbb és legszárazabb területe az Etiópiában található Dallol-vulkán vidéke, melynek foszforeszkáló, sós tavaiban még a mikrobák sem képesek életben maradni. A kietlen helyszín döbbenetes látványt nyújt – mintha egy idegen bolygón találnánk magunkat.

A Danakil-mélyföldön fekvő terület, amely a vulkán 1926-os kitörésének következtében jött létre, az egyik legextrémebb helynek számít a Földön a túlélés szempontjából. A kicsiny tavak az ásványok kicsapódásának köszönhetően vöröses, zöldes, sárgás, kékes színekben pompáznak, hőmérsékletük meghaladja a 90 Celsius-fokot, hihetetlenül savasak, és sótartalmuk is tízszerese a tengerekének – írja a Discover.

Cáfolták a korábbi kutatások eredményeit

Korábban tudósoknak sikerült baktériumpopuláció nyomait felfedezniük a fennsík egyes részein, máshol azonban annyira extrémek voltak a körülmények, hogy még a legszélsőségesebb túléléshez szokott mikrobák sem voltak képesek fennmaradni. Spanyol és francia kutatók azonban nemrég publikált tanulmányukban – amelyben újra megvizsgálták a területről korábban, kétéves munkával gyűjtött mintákat – megcáfolták ezeket az eredményeket, és azt állapították meg, hogy a vulkán környezete semmilyen élet fennmaradására nem alkalmas. A korábban talált mikrobák valószínűleg máshonnét kerültek a mintába, esetleg a vizsgálati berendezésekről vagy a tudósok ruhájáról, testéről származhattak.

A tavak színe gyakran naponta változik
A tavak színe gyakran naponta változikFotó: Mara Duchetti / Getty Images Hungary

A Yellowstone Nemzeti Parkban található vulkáni eredetű tavakkal ellentétben, amelyeknek a színét a bennük tanyázó mikrobák adják, ezek a tavak a kicsapódó vasásványnak köszönhetik a színüket – ami egyébként gyakran naponta változik, mivel a bennük lévő, különböző árnyalatokat eredményező ásványok folyamatosan bugyognak felfelé. Egyszerre fantasztikusan szép és döbbenetesen halálos ez a földöntúli vidék.

A hely, ahol semmi nem marad életben
A hely, ahol semmi nem marad életbenFotó: Vladislav Strekopytov / Getty Images Hungary
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.