A férfi és a nő egyenlő. De a házimunka azért a nők dolga

A nők egyenjogúságát hirdető, progresszív szellemiségű férfiak is gyakran várják el partnerüktől, hogy ő végezze a háztartási feladatok nagy részét – derül ki egy kutatásból.

Az Illinois-i Egyetem munkatársai által publikált tanulmány mintegy négy évtizeden keresztül – 1977 és 2016 között – vizsgálta a nemek közti egyenlőségről alkotott közfelfogást az amerikai társadalomban. Ehhez összesen 27 ezer személytől, a General Social Survey által kérdőíves formában nyert válaszokat analizáltak. A kérdéses időszak alatt jelentősen változott a női és férfi szerepekről alkotott általános vélekedés, a háztartásban betöltött szerepekben azonban továbbra is a klasszikus háziasszony-felfogás uralkodik – számol be a The New York Times és a Medium.

A férfiak egynegyede a párjára testálja a háztartást

A kutatásból kiderül, hogy jelenleg az amerikaiak kétharmada és a millenniumi generációhoz tartozók (vagyis az 1980 és 1995 között születettek) négyötöde gondolja úgy, hogy a nőknek és a férfiaknak teljesen egyenrangú szerepet kell betölteniük a társadalomban. Mindössze a megkérdezettek hét, illetve öt százaléka véli, hogy a két nem alapvetően nem lehet egyenlő.

A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy sok férfi – köztük olyanok is, akik teljes mellszélességgel kiállnak a női emancipáció mellett – továbbra is úgy gondolja: a háztartás vezetése többségében a nők feladata. A megkérdezettek huszonöt százaléka nyilatkozta, hogy habár társadalmi téren egyetért a nők és a férfiak egyenrangúságával, az otthon falain belül a hagyományos nemi szerepekben hisz, és elvárja, hogy a partnere vezesse a háztartást.

A nők dolga a házimunka?
A nők dolga a házimunka?Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Tévhitek és ártalmas sztereotípiák

A hagyományos háziasszonyi szerepfelfogást propagálók többsége úgy gondolja, a nők természetükből adódóan jobban képesek ellátni a ház körüli teendőket – magyarázza Barbara Risman szociológus, a tanulmány társszerzője. Míg a nők inkább a társadalmi sztereotípiákat okolják a két nem közötti egyenlőtlen szerepfelfogásért, a férfiak a (valóságban nem létező) biológiai különbségeket hangsúlyozzák, ezzel igazolva az otthoni feladatok igazságtalan elosztását. Ez a felfogás nagyon is szexista, még akkor is, ha az adott férfiak meg vannak győződve arról, hogy a nemek közti egyenlőség oldalán állnak és bőszen hirdetik progresszív nézeteiket.

Természetesen a társadalomban élő, berögzült szerepsztereotípiáknak is nagy szerepük van mindebben – állítja a szakember. És nem csak a nőket érintő sztereotípiáknak. A férfiakat gyakran ábrázolja úgy a tömegkultúra, mint akik teljesen képtelenek helytállni otthon, a legegyszerűbb háztartási feladatokhoz is bénák. A társadalmi felvilágosítás egyik lehetséges módja éppen annak a megmutatása lehet, mennyire sikeresen tudják elvégezni a férfiak is ezeket a hagyományosan „női munkának” bélyegzett dolgokat.

Összességében a kutatási eredmények azonban inkább bizakodásra adnak okot, és azt mutatják, hogy a társadalom fokozatosan vált egyre inkább egalitáriussá, az elkövetkezendő évtizedekben pedig még inkább csökkenni fog a nők és a férfiak közötti szakadék.

Oszd meg másokkal is!
Mustra