Ilyen volt a Föld legsötétebb napja

66 millió évvel ezelőtt az akkor élő fajok 75 százalékával végzett az a becsapódó kisbolygó, amely a nem madárszerű dinoszauruszok kihalását is okozta. Nemrég olyan fosszilis maradványokra bukkantak, amelyek segítségével könnyebben rekonstruálható, mi történt a becsapódást követő órákban.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a körülbelül 14 kilométer átmérőjű kisbolygó becsapódása a Föld történetének egyik legrosszabb napja lehetett. Az amerikai kutatók által publikált felfedezés hatalmas vitát váltott ki a paleontológusok között, és bár a téma valószínűleg még sokáig foglalkoztatja majd az őslényszakértőket, a legtöbben egyetértenek abban, hogy a kutatók eddig ismeretlen lelőhelyre bukkantak Észak-Dakotában.

Hatalmas pusztításokat okozott az aszteroida

Az aszteroida a tenger sekély területére csapódott be, aminek hatására létrejött egy 177 kilométeres, 20 méter mély kráter. Ezen a helyen a becsapódás utáni órákban már közel 130 méteres üledék alakult ki. A felszabadult energiákból cunamik keletkeztek, a legnagyobbat 100 méter magas, több ezer km/óra sebességű hullámok alkották. A tudósok szerint ezek a hullámok a partnak csapódtak, elárasztva a kontinens belsejét is, és a visszahúzódáskor szenet és égett maradványokat vittek magukkal a szárazföldről. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a becsapódást követően erdőtüzek alakultak ki.

Nem szívesen lennénk a helyükben
Nem szívesen lennénk a helyükbenbjdlzx / Getty Images Hungary

A hirtelen megemelkedett hőmérséklet erdőtüzeket okozott, a felszabaduló gázok tovább hevítették a légkört, és ez a rengeteg porral együtt megváltoztatta az akkori világ klímáját. A megemelkedett hőmérséklet már önmagában elég volt ahhoz, hogy azok az élőlények, amelyek nem a vízben vagy egy kellően védett helyen tartózkodtak, elpusztuljanak. A légkörben felszabaduló kén miatt a levegő átláthatatlanná és a napsugarak számára áthatolhatatlanná vált. Így idővel ugyan jóval lecsökkent a földfelszín hőmérséklete, de ez egyúttal azt is jelentette, hogy az élőlények nem jutottak elegendő napfényhez, csökkent a növények fotoszintézise, ez pedig szintén hozzájárult a tápláléklánc összeomlásához és a fajok kihalásához.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek