Így jött létre a fa, ami 40 különféle gyümölcsöt terem

Sam Van Aken New York-i székhelyű szobrászművész és botanikus a gyümölcsök egyre szűkebb fajtagazdagságára is szeretett volna rámutatni, amikor belevágott nagyszabású projektjébe, és létrehozott egy különleges színekben pompázó csodafát, amiről negyven különböző csonthéjas gyümölcsöt lehet leszüretelni.

Van Aken éveken keresztül, hosszú oltványozási folyamat révén hozta létre a mesebeli növényt, és történetéről TED-konferencián tartott előadást. A művész még 2008-ban vágott bele a munkába, kezdetben csupán esztétikai célokkal – úgy gondolta, a fantasztikus csodafa szemet gyönyörködtető látvánnyal szolgálhat. Később azonban ráébredt, mennyire beszűkült az amerikai gyümölcskínálat az ipari termesztés, a klímaváltozás és a növényeket pusztító kórokozók miatt.

Oltványozással hozta létre a különleges növényt

Száz évvel ezelőtt még kétezer barackfajta, ugyanennyi szilva és mintegy nyolcszáz különféle almafajta létezett az Egyesült Államokban – magyarázza Van Aken. Ezeknek csupán egy töredéke lelhető fel napjainkban, a kínálat pedig folyamatosan szűkül. A kihalással fenyegetett gyümölcsfélék között van például a Blood Cling őszibarack, amit spanyol misszionáriusok vittek be a kontinensre, majd az őslakosok termesztették évszázadokon keresztül; az a kajszibarack, amit 19. századi vasútépítéseken dolgozó kínai munkások honosítottak meg az Államokban; és azok a szilvafajták, amelyeket az olasz, német, francia bevándorlók vittek magukkal. Van Aken szerint ezek a gyümölcsök egybeforrtak Amerika sokszínű történetével, ezért is szomorú látni a sorsukat.

A művész által létrehozott csodafa különlegessége, hogy egyetlen növény negyven különböző csonthéjas gyümölcsöt – szilvát, őszibarackot, sárgabarackot, nektarint és cseresznyét is – képes teremni. Ősszel és télen a fa teljesen átlagosnak néz ki, tavasszal azonban rózsaszín és fehér színekben kezd pompázni, nyáron pedig beindul a különleges terméshozam.

Van Aken évek hosszú munkája során, oltványozással hozta létre a művét. Ez a technika a hagyományos gyümölcstermesztésben is elterjedt szaporítási módszernek számít, melyben a különböző fákról származó vesszők immár egyetlen növényként folytatják életműködésüket. A művész télen gyűjti be a levágott részeket, amiket aztán tavasszal olt rá nem hétköznapi művére.

Már 16 csodafa létezik

Hősünk azért döntött épp a negyvenes szám mellett, mert az a nyugati vallásokban különleges helyet foglal el. Amikor azonban elkezdte gyűjteni az oltáshoz szükséges vesszőket, nehézségekbe ütközött. Habár New York államban él, ami száz évvel ezelőtt a világ egyik vezető gyümölcstermesztőjének számított, csak nagy munka árán tudott negyven különbözőféle fához tartozó vesszőt fellelni. Bezárásra ítélt régi gyümölcsöskertekből és kísérleti telepekről szerezte be a hatásokat a projekthez.

Az oltványozás sok kitartást és türelmet igénylő munka. Egy teljes év szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, egy oltás sikeres volt-e, majd két-három év ahhoz, hogy gyümölcsöket is teremjen (ha képes rá). Egyetlen gyümölcsfa előállítása nyolc évet vesz igénybe. A csodafán termő negyven gyümölcs mindegyike eltérő színű és formájú. Van Aken saját szájíze szerint alakította ki, hogy milyen sorrendben jelenjenek meg a különböző termések, így befolyásolva a fa megjelenését tavasszal és nyáron. A fa júniustól szeptemberig terem gyümölcsöt, először cseresznyét, majd sárgabarackot, szilvát, nektarint, végül őszibarackot.

A projektnek jelentős löketet adott, amikor híre ment az interneten. 2014 óta Van Aken tizenhat hasonló gyümölcsfát hozott létre, többségüket helyi közösségek, önkormányzatok kérésére. Van Aken minden esetben helyi forrásokból szerzi az oltáshoz használt növényeket, és az adott területen hagyományosan honos gyümölcsöket használ fel.

Tree of 40 fruit: A New York-i csodafa
Tree of 40 fruit: A New York-i csodafaSam Van Aken / Sam Van Aken

Közösségi gyümölcsöskert a New York-i öbölben

A terv, ami művészeti projektként indult, hamarosan sokkal nagyobb jelentőségre tett szert Van Aken számára. A hosszadalmas kutatás és oltványozási munka során megismerte azokat a gyümölcsfajokat, amelyeket felhasznált a fáihoz – többségük évezredekre visszamenőleg ismert –, és szinte a megszállottjává vált annak, miként mentheti meg őket a kihalástól vagy szaporíthatja újra a már kiveszett fajokat.

A művész most egy új projekten dolgozik, melynek megvalósításához online gyűjt adományokat. A New York-i öbölben található Governors Islanden, kíván létrehozni egy Open Orchard nevű közösségi gyümölcsöskertet. A helyszínen ötven, különböző gyümölcsöket termő fát szeretne elültetni, amelyek összesen kétszáz, korábban New Yorkban és környékén honos, de mára kihalt gyümölcsfajt éleszthetnek újjá. A projekt génbankként is üzemelne, megőrizve a gyümölcsfajok genetikai anyagát a jövő számára.

A kísérleti gyümölcsöskert célja emellett a figyelem felkeltése volna, illetve az, hogy minél több önkéntest vonjon be a biodiverzitás megőrzéséért folyó munkába. A tervek szerint a résztvevők workshopok keretében tanulhatnák meg a növénytermesztés, az oltványozás és a gyümölcsszüretelés fortélyait. Helyi szakácsok segítségével összeállítanának olyan, akár évszázadokkal ezelőtti recepteket, melyekhez ezek a gyümölcsök ideális alapanyagként vagy hozzávalóként szolgálhatnak. Az összegyűjtött recepteket később szakácskönyv formájában is kiadnák. Ez bemutatná a felhasznált gyümölcsfajok jellemzőit, illetve elmesélné a történetüket is.

Van Aken szerint száz évvel ezelőtt az emberek még sokkal közelebb éltek a természethez, azóta viszont megbomlott ez az egyensúly. Az Open Orchard projekt célja ennek a kapcsolatnak a helyreállítása. Nem csupán a múlttal köt össze újra bennünket, de azt is megmutatja, mi lehet a növénytermesztés és az élelmiszeripar jövője.

Címlapkép: Sam Van Aken

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek