Nemcsak az orvosi szaktudás, de a törődés és a figyelem is életeket menthet

Nemcsak sokat jelent a betegeknek a családtagjaiktól, illetve a hivatásos ápolóktól kapott folyamatos odafigyelés és segítség, hanem mérhető pozitív hatása is van az egészségükre – derül ki egy nemrég publikált kutatásból.

A Hope 4 (Remény 4) névre keresztelt nemzetközi kísérleti projekt során Malajziában és Kolumbiában élő, magas vérnyomással küzdő alanyok kaptak a szokásos orvosi ellátáson kívül kiemelt odafigyelést, és ez rendkívül pozitív hatással volt az egészségi állapotukra – számol be az EurekAlert.

Folyamatos segítséget kaptak a páciensek

A kutatók a két ország harminc különböző városi és vidéki régiójából válogattak ki több mint 1300, ötven év feletti résztvevőt, akiket magas vérnyomással diagnosztizáltak korábban. A kiválasztott térségek lakóinak hosszú és körülményes utat kell megtenniük ahhoz, hogy orvosi ellátásban részesülhessenek, a gyógyszerek beszerzése pedig gyakran anyagi nehézséget jelent a számukra.

A kísérletben részt vevő térségeket két részre osztották. 14 régió betegei részére hivatásos ápolókat rendeltek ki, akik folyamatosan látogatták őket az otthonukban, rendszeres egészségügyi vizsgálatot, betegségük kezelésére vonatkozó életmódtanácsokat, alkalmanként pedig gyógyszereket biztosítottak nekik. Az ápolók a páciensek családtagjait is bevonták a segítségnyújtásba, továbbá a betegek egy tabletet is kaptak ajándékba, amelyen speciális alkalmazás nyújtott nekik tanácsokat. A többi 16 térség lakói továbbra is a korábbival megegyező egészségi ellátásban részesültek.

A rendszeres odafigyelés életeket menthet
A rendszeres odafigyelés életeket menthetfstop123 / Getty Images Hungary

Az eredmények magukért beszélnek

A 12 hónapos vizsgálati időszakot követően a kutatók összegezték a megfigyelt eredményeket. Mint kiderült, a folyamatos odafigyelést kapott betegek esetében a felére csökkent annak a kockázata, hogy tíz éven belül elhaláloznak szív- és érrendszeri problémák következtében, a vérnyomásuk átlagosan 11 Hgmm-t, LDL-koleszterinszintjük pedig 0,5 mmol/litert csökkent. A csoporton belül 69 százalékra nőtt azok aránya, akiknek a vérnyomása a 140 Hgmm-es határérték alá esett, míg a másik csoport esetében 30 százalékos arány volt megfigyelhető.

Az első csoportba tartozó páciensek a vizsgálati alkalmak 94 százalékán részt vettek, és az egyéves időtartam vége felé 84 százalékuk szedett két- vagy többféle vérnyomáscsökkentő szert, míg a kontrollcsoport esetében csupán 65 százalék jutott gyógyszeres ellátáshoz. A folyamatos törődéshez jutott alanyok emellett többet is mozogtak, valamint egészségesebben is táplálkoztak, mint a kutatást megelőző időszakban. A két csoportba tartozók HDL-koleszterinszintje, dohányzási statisztikája és átlagtestsúlya között viszont nem volt megfigyelhető komolyabb eltérés.

Többet kellene áldozni az egészségügyi ellátásra

A kutatás természetesen több ponton is kikezdhető. Már az alanyok kiválasztási folyamata is beavatkozásnak tekinthető, hiszen a szűrések során olyanok számára is kiderülhetett vérnyomás-problémájuk, akik egyébként sohasem fedezték volna fel azt. Vagyis a kontrollcsoportban is többen mehettek orvoshoz, mint a kísérletet megelőzően, torzítva az eredményeken.

Ezzel együtt a kutatók szerint az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a folyamatos, szakszerű egészségügyi ellátás, és azt remélik, hogy ösztönözni fogják a kormányokat arra, hogy több pénzt áldozzanak az ellátás fejlesztésére. A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak, ezért is fontos, hogy szakszerű segítséggel felismerhessük és kezelhessük a gondokat, mielőtt még komolyabb problémákhoz vezetnének.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek