Az FBI vezető trénere megtanít a bizalomra – 3 pontban

A bizalom minden emberi kapcsolat alapja, és az élet összes területén nélkülözhetetlen. Bármit is szeretnél elérni az életben, azt más emberekkel való közös együttműködéssel tudod véghezvinni. Ezért is fontos tudni, hogyan nyerheted el mások bizalmát már az első találkozáskor.

A kölcsönös bizalom elengedhetetlen egy párkapcsolatban, egy munkahelyi hierarchiában, de még akkor is, ha egy terméket vagy szolgáltatást vásárolsz – olyankor ugyanis megbízol benne, hogy az eladó a pénzedért cserébe az ígért minőséget nyújtja. Sokszor hosszú, dolgos folyamat árán tudod csak megszerezni valakinek a bizalmát, és ezt a legkisebb hiba is tönkreteheti. A Medium hasábjain Robin Dreeke, az FBI viselkedéselemzési programjának korábbi vezetője elmagyarázza, hogyan ébreszthetsz könnyen bizalmat másokban.

Dreeke pályafutása során, a Szövetségi Nyomozóiroda vezető trénereként, átfogó gyakorlati ismereteket szerzett a személyközi kapcsolatok kezelésének területén, amiket könyvében oszt meg az olvasóközönséggel. Mint vallja, az egyik legfontosabb kapocs két ember között a kölcsönös bizalom felkeltése, aminek sikere vagy kudarca sokszor a legelső találkozásnál és beszélgetésnél eldől.

1. Jelezd a másik számára, hogy megbízhat benned

A legelső lépés megtörni a jeget, vagyis odalépni egy idegenhez, és beszélgetést kezdeményezni vele. Sokszor nem könnyű megjósolni a másik fél lehetséges reakcióját, viselkedését. Attól is tarthatsz, hogy feleslegesen rabolja majd az idődet, és a végtelenségig untatni fog. Mielőtt megszólítanák egymást, az emberek felmérik a másikat, ezzel próbálják kitalálni, mennyire érdemes elkezdeni beszélgetni.

A bizalom az emberi kapcsolatok alapja
A bizalom az emberi kapcsolatok alapjaMusketeer / Getty Images Hungary

Ilyenkor a legjobb taktika nonverbális jelzések segítségével pozitív, nem fenyegető benyomást kelteni a másikban. Ennek legegyszerűbb módja egy barátságos mosoly, amellyel jelzed, hogy szeretnéd megismerni őt, nyitott vagy a társalgásra. Nyugodtan közölheted vele, hogy nem fogod sokáig húzni az idejét. A beszélgetés közben figyeld meg, mennyire veszitek át egymás testtartását, gesztusait, apró gesztusait – ez annak a mércéje, mennyire sikerült ráhangolódnotok egymásra.

2. Hallgasd végig a mondandóját

Fontos, hogy a beszélgetés alatt tartsd a szemkontaktust a partnereddel, mert ez a bizalom jelének számít. Ha beszélgetőtársad azt látja, hogy folyton kerülöd a tekintetét, gyanakodni kezd. Beszélj lassan és érthetően, ezzel hitelesebbnek fogsz tűnni a másik szemében. Ha gyorsan és hangosan beszélsz, az jelezheti, hogy nagyon odavagy egy témáért, de kevésbé látszol megfontoltnak.

Mindig tudd, mikor kell hallgatni, odafigyelni a másikra anélkül, hogy közbevágnál. Nem kell folyamatosan ismertetned a saját álláspontodat. Sokszor ösztönösen is közbeszólsz, ez azonban azt jelzi a másik személy számára, hogy nem figyelsz eléggé arra, amit mondani szeretne neked. Győzd le az ingert, hallgasd végig a mondandóját, éreztesd vele, hogy érdekel a története.

3. Nyugodtan kérdezz vissza

Az érdeklődést jelezheted számára azzal is, ha kérdéseket teszel fel az általa elmondottakra vonatkozóan. A nyitott kérdések ösztönzik az embert, hogy megnyíljon, további részleteket osszon meg a másikkal. Egy ügyes társalgó rutinosan dolgozza fel a kapott információkat és gyárt rájuk vonatkozó kérdéseket, amelyekkel továbbgördíti a beszélgetést. Egy harvardi kutatás bizonyította, hogy szimpatikusabbnak találjuk azokat, akik beszélgetve gyakran kérdeznek vissza.

Első benyomást csak egyszer tehetsz valakire, ezért nagyon fontos, hogy ne rontsd el az esélyeidet. Partnered néhány másodperc alatt felmér téged – gondoskodj róla, hogy a lehető legjobb képet kaphassa ez alatt a parányi időtartam alatt. Minden a megfelelő hozzáálláson múlik – vagyis könnyen összebarátkozhatsz a másikkal, de gyorsan el is riaszthatod, ha nem figyelsz eléggé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek