Térkép: kik okozzák a klímaváltozást, és kik fognak leginkább szenvedni tőle?

A gazdag, nyugati országok, amelyeknek a többségét kevésbé érinti a globális felmelegedés, gazdaságilag jól jártak a klímaváltozással, míg a szegényebb, az Egyenlítőhöz jóval közelebb fekvő államok igencsak megszívták. Holott épp az előbbiek tehetnek a klímakatasztrófáról.

Jonas Geldmann, a Cambridge Egyetem környezetkutatója posztolt nemrégiben a Twitteren két térképet, amelyek egymás mellé téve pontosan érzékeltetik, mennyire aránytalanul érinti a klímaváltozás a világ különböző országainak gazdaságát. Indi Samarajiva, Sri Lanka-i blogger, újságíró szerint a két ábra különbsége tökéletesen megmagyarázza, miért veszik a bizonyítékok dacára is félvállról a klímaváltozás hatásait a fejlett világ országai.

Két ellentétes térkép

Az első térképen az látható, hogy a világ országai mennyi káros szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe az ipari forradalom óta eltelt 250 évben. A pirossal jelölt országok – jellemzően a fejlett iparral rendelkező észak-amerikai, európai és ázsiai nemzetek – egyenként több mint öt-ötmilliárd tonna gázt eresztettek már a levegőbe, de a főbűnösök, vagyis az USA, Oroszország és Kína esetében a szám 100 és 400 milliárd tonna közé tehető.

A második térkép azt mutatja, milyen hatással van a klímaváltozás az országok gazdaságára. A térképen az látható, mennyivel nőne vagy csökkenne az országok egy főre jutó GDP-je, ha a globális átlaghőmérséklet plusz 2 Celsius-fokkal emelkedne. (Minél pirosabb egy ország, annál többet csökkenne a GDP, minél sötétebb kék, annál kevésbé érintené hátrányosan a gazdaságot a klímaváltozás.) A kék és a piros területek eloszlása ezúttal épp az ellenkezőjét mutatja: a fejlett ipari országok gazdasági mutatói növekedni fognak, a szegény nemzetek pedig még jobban leszakadnak majd

A klímaváltozás felelősei...
A klímaváltozás felelősei...Jonas Geldmann / Twitter
...és áldozatai
...és áldozataiJonas Geldmann / Twitter

Minek változtatni, ha nincs benne pénz?

A harmadik világ országai – amelyek még mindig próbálnak talpra állni az egykori gyarmati létből – éghajlatuknál és földrajzi fekvésüknél fogva sokkal súlyosabban érzik a felmelegedés hatásait, mint egykori gyarmatosítóik. Az Afrika, India, Indonézia, Közép- és Dél-Amerika szegény vidékein élők lába alól kicsúszik a talaj, mivel a hőség szinte elviselhetetlenné válik majd bizonyos időszakokban, ami tönkreteszi a mezőgazdaságot és az állattartást.

A klímaváltozásból ugyanazok kerülnek ki győztesként és vesztesként, mint mindig mindenből a történelemben – véli Samarajiva. Nem arról van szó, hogy a fejlett nyugati országok nem látják a felmelegedés baljós jeleit és következményeit. A helyzet az, hogy ezek az államok a környezet elpusztítására építették iparukat, és ennek hatásait mások, náluk sokkal kevésbé szerencsések érzik a bőrükön. Amíg anyagi haszonnal jár számukra, addig nem fognak változtatni a politikájukon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek