Mi történik az állatokkal egy erdőtűzben?

Hetek óta erdőtüzektől hangos a sajtó. Felfoghatatlan mértékű károkat okoz egy-egy ilyen természeti katasztrófa, emberek és állatok élőhelye tűnik el. Az egész olyan iszonyúnak tűnik, hogy elsőre talán nehéz elhinni, de bizonyos élőlények előnyt tudnak kovácsolni még egy futótűzből is. Ha hagyjuk.

2001-ben egy Új-Mexikóban őshonos szalamandrafaj élőhelye leégett, a kétéltűek kövek között, zugokban elrejtőzve élték túl a tüzet. Kiderült, hogy nemcsak a szalamandrák, de más kétéltűek és kisebb állatok is a földbe ássák magukat vagy kövek közé rejtőznek, ha nem tudnak elmenekülni a veszély elől.

Az állatok és a növények is profitálnak a tűzből

Sokan a nagyobb testű állatok közül, például a szarvasok, patakokhoz, tavakhoz menekülnek a lángok elől. Sajnos azonban nem minden állat ilyen szerencsésen kódolt, a koalák például ösztönösen elkezdenek a fába kapaszkodni, ezzel pedig esélyük sincs a túlélésre. Más fajok kihasználják, előnyt kovácsolnak abból, hogy a többi állat pánikban menekül a lángok elől. Így könnyíti meg egy erdőtűz például a ragadozómadarak, a medvék és a mosómedvék vadászatát: a prédák szinte önszántukból szaladnak a karmaik közé.

Nem biztos, hogy mindig a tűzoltás a legjobb megoldás
Nem biztos, hogy mindig a tűzoltás a legjobb megoldásPgiam / Getty Images Hungary

Valódi előnyt azonban sokszor azután jelent a tűz a környezet számára, ha elaludtak a lángok. Sok fenyőnek például kinyílnak a tobozai, így a magok a tűz ideje alatt kerülnek a földre. A tűz után hátramaradt hamu jó hatással van a föld minőségére, ez a magok számára kedvezőbb talajt biztosít. Emellett a tűzben minden olyan törmelék, beteg vagy haldokló növény porig ég, amelyek esetleg elzárták a talaj elől a napsugarakat. Éppen ezért, nem ritka, hogy egy futótűz után a talaj növényzete sokkal színesebb, élettel telibb lesz. De nem csak a növények, az állatok is profitálnak a tűzből. A fák elszenesedett maradványai kiváló élőhelyet biztosítanak rovarok és kisebb élőlények számára. A fadarazsak például előszeretettel fészkelnek fák maradványaiba, de a fakopáncsok táplálkozását is nagyban megkönnyíti, ha egy megégett fából kell élelmet szerezni.

Bár az egyensúly a pusztulás és az újjászületés között évezredek óta működőképes, az emberi beavatkozásnak itt is érződik a hatása. A rendszeres tűzoltások miatt az erdők többségében rengeteg elszáradt fa és beteg növény várja, hogy a legkisebb lángtól is hatalmas tűzre lobbanjon. Ezért, valamint a globális felmelegedés következtében folyamatosan emelkedő hőmérséklet miatt az erdőtüzek sokkal gyakrabban alakulnak ki, és egyre nagyobb pusztítást végeznek, mint korábban – nehezítve ezzel a növények és állatok helyzetét is, hiszen egyre nehezebben újul meg a természet. Ez pedig sokkal nagyobb fenyegetést jelent a környezetünkre, mint bármilyen erdőtűz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek