A rockerek nagyon is jó emberek, de soha ne bízd rájuk a csípős szószt

Számos kutatás vizsgálta már a zúzósabb zenei műfajok lelki, szociális, sőt fizikai hatásait is. Vajon miben hasznos a metálzene, és milyen esetleges negatív hatásai lehetnek?

Az elmúlt fél évszázad alatt sokan kárhoztatták már a keményebb zenei műfajokat. Kritikusai szerint a metálzene agresszív, erőszakra buzdít, sőt sátánista szövegekkel mossa szegény fiatalok agyát. Tudósok azonban több alkalommal épp az ellenkezőjét bizonyították – összegzi a témát a The Conversation írása.

Ha nem szereted, feszültebbé tesz

A rock- és metálzene iránti rajongásnak számtalan oka lehet. Sokan a közösséghez tartozás miatt válnak a keményebb muzsika híveivé, mások a szövegbe és a hangzásvilágba szeretnek bele. Akárhogy is legyen, számos kutatás ásta már bele magát annak rejtelmeibe, mi a metál csábereje, és vajon hogyan hat személyiségedre és fizikai jóllétedre a fémzene.

Ezért hallgass metálzenét
Ezért hallgass metálzenétJim Arbogast / Getty Images Hungary

Kiderült például, hogy azok számára, akik nem szeretik a metálzenét, annak hallgatása inkább negatív tünetekkel jár. Egy 2007-es amerikai kísérletben az alanyoknak klasszikus zenét, heavy metált és egy maguk által választott zenét kellett hallgatniuk, illetve csendben ülniük egy ideig. Mint kiderült, a keményebb zene hatására a résztvevők feszültebbnek érezték magukat, szívverésük és légzésük szaporábbá vált, ellenben a többi muzsika és a csend nyugtatóan hatott rájuk.

Nyitottabbak és boldogabbak a metálrajongók

A metálrajongók azonban – egy két évvel ezelőtti pszichológiai kutatás tanúsága szerint – nyitottabbnak mutatkoznak az új és nem szokványos dolgokra, mely többek közt zenei ízlésükben is tükröződik. Egy részük önbizalomhiányról számolt be. A szakemberek szerint nem véletlen, hogy egy, az átlagostól eltérő szubkultúrában találták meg önmagukat. Egy 2013-as kutatás szerint a metálrajongók hajlamosabbak a depresszióra, azonban nem tudni, vajon ehhez ténylegesen van-e bármi köze az általuk hallgatott zenének.

Más kutatások épp ellenkezőleg, úgy találták, hogy a keményebb muzsika hívei fiatalon boldogabbak, és középkorúként is elégedettebbek az életükkel. Azt is megcáfolták tudósok, hogy a metálzene erőszakosabbá tesz. Valójában inkább segít felszabadítani az erős érzelmeket, melyek levezetődnek a zenében, ezért a mindennapokban már felhőtlenebb közérzetet biztosít.

Ne bízd rájuk a csípős szószt

Egészen furcsa dolgokra is fény derült már a metálzenével kapcsolatban. Heavy metal hallgatását követően például több vizet öntesz társad poharába, ha arra kér, tölts neki. A kutatók hasonló okkal óva intenek attól, hogy metálos barátaid szórják meg az ételeid csípős szósszal.

Egy 2016-os kanadai kutatás úgy találta, a metálról való beszélgetés segítheti akár a tudományos gondolkodás kialakulását is, hiszen mikor diákokat kértek meg rá, hogy vitassák meg, vajon a különböző, gyakran kárhoztatott zenék – Marilyn Manson, Ozzy Osbourne stb. – tényleg erőszakra buzdítanak és sátáni tanokat hirdetnek-e, a tanulók alapos utánajárással mélyedtek bele a témába. Felismerték a logikai és érvelési hibákat, az előítéletek torzító hatását, és megtanultak több oldalról megvizsgálni egy kérdést.

Oszd meg másokkal is!
Mustra