Erre figyelj azért, ha ivartalanítod a macskád

Úgy látszik, Jim Davis, a Garfield képregények atyja negyven éve, amikor először életre rajzolta a kövér, lusta macskát, akinek folyton csak a pizza és a lasagne jár a fejében, kicsit a jövőbe látott. Kanadai tudósok ugyanis igazolták, hogy az utóbbi húsz évben egyre kövérebbek lettek a macskák.

Az Ontario tartománybeli Guelph-i Egyetem munkatársai több millió macska orvosi adatainak átvizsgálását követően jutottak arra az eredményre, hogy a felnőtt, ivartalanított példányok átlagos testsúlya jelentősen megnőtt az elmúlt húsz évben – számol be a Study Finds.

Lemodellezték a macskák ideális testsúlyát

Habár sokan azt hiszik, a macskák testsúlya felnőttkorban nem változik, a kutatás azt bizonyította, hogy az állatok kilóinak száma egészen nyolcéves korukig gyarapszik. A tudósok a valaha volt legnagyobb mintát, mintegy 19 millió macska orvosi adatait vizsgálták át, melynek alapján lemodellezték egy átlagos példány testsúlyváltozásait a különböző életszakaszokban.

Elhíznak házi kedvenceink
Elhíznak házi kedvenceinkLulamej / Getty Images Hungary

Mint kiderült, a hím macskák általában többet nyomnak, mint a nőstények, az ivartalanított állatok pedig gyakrabban szednek fel pluszkilókat. A négy legnépszerűbb macskafajta, a sziámi, a perzsa, a Himalája és a Maine Coon egyedei átlagosan hat- és tízéves koruk között érik el a legnagyobb testsúlyukat, míg más fajták nyolcévesen vannak a csúcson kilók szempontjából. Az egyetem állatorvos-professzora, Theresa Bernardo szerint a létrehozott modell segítségével pontosan behatárolható, mi számít egészséges testsúlynak az egyes macskák esetében, és ez az állatorvosok dolgát is megkönnyíti, amikor diétát írnak elő doromboló pácienseik számára.

Kövérebbek a cicák, mint húsz éve

A kutatás során az is kiderült, hogy egy nyolcéves, ivartalanított macska átlagos testsúlya több mint negyed kilóval több napjainkban, mint az 1990-es évek közepén volt, és az érték folyamatosan és arányosan nőtt 1995 és 2015 között. Bár emberi mértékkel nem sokat számít ez a 20-30 dkg, a macskák esetében ekkora súlyfelesleg komolyabb egészségi gondokhoz is vezethet.

Adam Campigotto, a tanulmány vezető szerzője arra figyelmeztet, hogy akárcsak az embereknél, az elhízás a macskáknál is növeli a rák, a szívbetegség, a diabétesz, az ízületi gyulladás és egyéb panaszok kockázatát. Míg a legtöbb kutyatulajdonos rendszeresen viszi kedvencét állatorvoshoz, a macskák jóval ritkábban esnek át orvosi ellenőrzésen, holott fontos lenne folyamatosan nyomon követni a fejlődésüket és a testsúlyukat.

A kutatók jelenleg egy új projekten dolgoznak, amelyben azt vizsgálják, hogyan lehetne megakadályozni az elhízást a macskáknál. Az egyik lehetséges megoldás szerintük egy automata etetőgép kifejlesztése, amely bizonyos időközönként meghatározott porciókat adagol a cicának.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek