A nő, aki emberi arcok helyett sárkányokat látott

2011 júliusában egy 52 éves nő jelent meg a hágai járóbeteg-klinikán. Azt állította, hogy emberi arcok helyett sárkányszerű fejeket lát, amelyek időnként a falakból, a konnektorokból vagy a számítógép monitorjából is felé tartanak. A pszichiátriai és a neurológiai vizsgálatok többnyire mindent rendben találtak. Mégis mi lehet a különös állapot oka?

Izgalmas esettanulmányt közölt 2014 novemberében a The Lancet című szaklap. Egy középkorú nőről volt benne szó, aki rövid ideig képes pontosan észlelni (ezáltal azonosítani is) más emberek arcát, de pár perccel később drasztikus változások játszódnak le az általa látottakban.

Az arc hirtelen megnyúlik, feketévé válik, a fülek hegyesek lesznek, az orrból ormány lesz, és a pikkelyes bőrön hatalmas szemek jelennek meg, amelyek világossárga, zöld, kék és piros színekben pompáznak. A sárkányfejek nem csak emberi arcokból fejlődnek ki: naponta többször felbukkannak például a falból, a konnektorokból, a számítógép monitorjából vagy az éjszaka sötétjéből – és nagyon nehéz velük együtt élni.

Irtó nehéz úgy beszélni valakivel, hogy közben sárkánnyá változik

A nő elmondása szerint gyerekkorában még kevésbé zavarták a sárkányok. Sokáig azt hitte, hogy mindenki lát ilyeneket. Kiskamaszként jött rá arra, hogy ez nem így van. Ettől kezdve a sárkányok jelenléte egyre tolakodóbbá vált az életében, bizarr élményei egyre jobban elszigetelték a társaitól. Depressziótól szenvedett, amit alkohollal igyekezett gyógyítani. Végül sikeresen leérettségizett, férjhez ment, és felnevelt egy kislányt.

Ugyanakkor továbbra is nehézséget jelentett számára, hogy másokkal kommunikálni tudjon, hiszen nem volt képes stabilan észlelni a beszélgetőpartnerei arcát. Mindez sok konfliktust eredményezett, így gyakran volt kénytelen állást váltani. Egy helyi pszichiáterhez fordult segítségért, de az általa felírt gyógyszerek hatástalanok maradtak. Végső kétségbeesésében a nő a világhírű neurológushoz, Oliver Sackshoz fordult, aki beajánlotta őt a holland kollégákhoz. 

Bizarr vizuális élményei magányossá tették a nőt fiatal korában
Bizarr vizuális élményei magányossá tették a nőt fiatal korábanOleh_Slobodeniuk / Getty Images Hungary

Nincs valóságvesztés

A páciensnek teljes belátása volt a helyzetre, tehát mindvégig tisztában volt az általa látott sárkányok hallucinációs jellegével. Az állapotát egyfajta agyi zavarnak tartotta, amit azzal hozott összefüggésbe, hogy magzatburokban született, ami ritka jelenség. Az orvosok által végzett vizsgálatok mindent rendben találtak, egyedül az agy MRI-je tárt fel némi fehérállomány-abnormalitást a törzsdúcokban (mindkét oldali agyféltekében megtalálható, szürkeállományból álló tömörülések, amik főleg a testtartás és az akaratlagos mozgások szabályozásában játszanak szerepet). Ezektől az eltérésektől eltekintve a neurológusok nem tudták megmagyarázni, hogy mi állhat a sárkánylátás hátterében.

Némi javulást azért sikerült elérni

Bár egészen pontosan nem derült ki, hogy mi okozza a nő tüneteit, a szakemberek valproinsavval kezdték el kezelni. Ez egy hangulatstabilizáló antiepileptikus gyógyszer, amit elsősorban epilepszia és bipoláris zavar esetén használnak, ritkábban depresszió, migrén vagy skizofrénia enyhítésére alkalmaznak. Sajnos a hallucinációkat nem szüntette meg teljesen, de arra jó volt, hogy a sárkányok napi számát olyan szintre csökkentse, ami egy sokkal élhetőbb életet jelentett a kliens számára. A nő kapcsolata azóta sokat fejlődött a kollégáival, így most három éve ugyanazon a munkahelyen tud dolgozni, aminek nagyon örül. 

Ennél azért sokkal rémisztőbb volt a helyzet
Ennél azért sokkal rémisztőbb volt a helyzetJekaterina Nikitina / Getty Images Hungary

Érdekelnek más esettanulmányok?

Amikor belépett a Torontói Kórház pszichiátriai osztályára, meglehetősen félénknek tűnt. A jól öltözött középkorú férfi azért jött, hogy segítséget kérjen, ugyanis intenzíven vágyott arra, hogy egy hatalmas és domináns nő bekebelezze. Miközben megosztotta furcsa titkait, a motivációiról is egyre többet megtudtak az orvosok. Alábbi cikkünkből te is megismerheted Stephen történetét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek