Charles Mansont egy Beatles-dal inspirálta a brutális gyilkosságokra

Mi a kapcsolat a Manson-gyilkosságok és a Beatles egyik száma között? Valóban tudatalatti üzenetek voltak a liverpooli négyes dalaiban elrejtve?

1969 nyarán a Manson-családként ismert szekta tagjai véres gyilkosságok sorozatával írták be magukat a kriminalisztika (horror)történetébe. A szekta vezetője és a vérengzések szellemi szülőatyja, a 2017-ben elhunyt Charles Manson saját állítása szerint a Beatles Helter Skelter című szerzeményének hatására tervelte ki a gyilkosságokat. A History utánajárt a bizarr sztorinak.

Apokaliptikus vízió vagy vidámparki csúszda?

Manson, aki fanatikus Beatles-rajongó volt, saját maga is megpróbálkozott a dalszerzéssel és a zenei karrierrel. Tehetsége azonban elenyésző volt, a Los Angeles-i zeneipar pedig végleg szétzúzta álmait. A szektavezér saját szerzeményei mellett gyakran játszott Beatles-dalokat is a híveinek, és azt állította, hogy azok tudatalatti üzenetek révén próbálják őt cselekvésre buzdítani. Különösen az 1968-as legendás dupla lemez, a White Album Helter Skelter című száma került Manson fanatikus érdeklődésének középpontjába. Ez egyébként is az egyik legkülönösebb Beatles-dal, kemény hangvételével már a későbbi heavy metal műfaját előlegezi meg.

Charles Manson, a dalszerző
Charles Manson, a dalszerzőMirrorpix / Getty Images Hungary

A sorozatgyilkos szerint a dal szövegében a brit zenekar tagjai egy közelgő faji háborút jósolnak meg, amelynek során a feketék átveszik a hatalmat az Egyesült Államokban, a fehérek pedig – Manson értelmezésében ő és „családja” – a sivatagban bujkálva tervezik, hogyan foglalhatják vissza Los Angelest és az országot. Manson a saját apokaliptikus vízióit próbálta alátámasztani a dalszövegben szereplő „tudatalatti üzenetekkel”, holott a szerző, Paul McCartney szerint a Helter Skeltert egy azonos néven ismert, Angliában népszerű vidámparki csúszdajáték inspirálta.

Szerzői szándék ide vagy oda, a szektavezér egyfajta próféciaként értelmezte a Beatles dalszövegeit, amelyeket a saját szája íze szerint csavart ki, és amelyeknek a segítségével kijelölte hívei számára a célokat.

Miután Manson kiadta a parancsot, hogy „elérkezett az idő a Helter Skelterre”, a család tagjai 1969. augusztus 8-ának éjszakáján betörtek Roman Polanski házába, és a filmrendező távollétében brutális kegyetlenséggel végeztek feleségével, az akkor nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate színésznővel és négy másik emberrel, köztük Abigail Folgerrel, a Folger Coffee kávévállalat örökösével. Az elkövetők Tate vérével a Pig (Disznó) feliratot mázolták a bejárati ajtóra.

Két nappal később a szektatagok megölték a szupermarketmágnás Leno LaBiancát és feleségét, Rosemaryt – ez alkalommal a gyilkosok a Death to Pigs (Halál a disznókra) és a Rise (Felemelkedés) szavakat írták a falra áldozataik vérével, a hűtőszekrényre pedig a Healter (sic!) Skelter felirat került. Később Gary Hinman zenész és Donald Shea kaszkadőr is Mansonék áldozatául esett.

Próféciává lett dalszövegek

A Manson család tárgyalása során a vád nehéz feladattal találta szembe magát, Charles Manson ugyanis egyetlen gyilkosságban sem vett részt személyesen, és valahányszor a motivációiról kérdezték, azt válaszolta, hogy a „gyerekei” a dalokat hallgatva kaptak tudatalatti felbujtást a véres tettek elkövetésére.

Vincent Bugliosi ügyész sikeresen bizonyította a bíróság előtt, hogy Manson elhitette a híveivel, hogy a Beatles-dalok tudatalatti üzeneteket és szimbólumokat tartalmaznak, amelyek egy jövőbeli felkelésről szólnak. Mivel azonban a képzelt felkelés nem történt meg elég hamar, a szektavezér úgy gondolta, fel kell pörgetnie az eseményeket és a vérengzést.

Bryanna Fox, a Dél-Floridai Egyetem kriminológiai docense szerint nem egyedi eset, hogy dalszövegekbe magyaráznak bele dolgokat. A White Album különösen népszerűnek bizonyult ebből a szempontból, és sokan gondolták úgy, hogy a lemezen található dalszövegek megfelelő „sorok közötti olvasásával” felgöngyölíthetik annak a híres összeesküvés-elméletnek a szálait, amely szerint Paul McCartney 1966-ban egy autóbaleset során meghalt. A szakértő szerint Manson számkivetettnek érezte magát az emberek között, ezért szüksége volt egy újfajta ideológiára, amellyel összefoghatja maga körül a híveket, és új célokat adhat nekik. Így kezdődött Beatles-fanatizmusa.

A Helter Skelter jelképpé vált a szemében – mondta egy 1970-es, a Rolling Stone magazinnak adott interjúban Greg Jaksobson, a vád egyik tanúja. Azt gondolta, hogy a zenekar tagjai, akiknek még táviratokat is küldött, arról énekelnek, amiről neki már évek óta tudomása volt. Manson hívei pedig úgy gondolták, ő az egyetlen, aki képes számukra megfelelően interpretálni a dalszövegeket. Ez pedig a múlt század egyik legvéresebb gyilkosságsorozatához vezetett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra