A nagy gyufásdoboztrükk: három skatulya könnyebb, mint egy?

Nem csupán a látásodat, de egyéb érzékeidet is képesek becsapni a különböző illúziók. Ezt könnyen bizonyítja az alább látható egyszerű, de frappáns trükk.

A Johns Hopkins Egyetem oktatója, Isabel Won kollégáival egy kísérlet során az alábbi, bárki által kipróbálható trükkel mutatta be a hallgatóknak, mennyire egyszerűen meg lehet vezetni az emberi elmét. A trükköt régóta alkalmazzák a bűvészek, és az emberek kilencven százalékánál működik – olvasható a New Scientist cikkében.

Tényleg könnyebb három skatulya, mint egy?

Vegyél három gyufásdobozt, amelyek közül az egyiket rakd tele pénzérmékkel, kövekkel vagy valamilyen egyéb súllyal, a maradék kettőt pedig hagyd üresen. Csukd be mindhármat, majd tedd őket egymás tetejére, úgy, hogy a telepakolt skatulya legyen felül. Először emeld fel a súlyozott skatulyát, majd mindhármat egyszerre – bármilyen hihetetlen, úgy fogod találni, hogy a három skatulya együtt jóval könnyebb, mint egy pillanattal előtte az egyetlen, telepakolt skatulya volt.

A diákok döbbenten konstatálták, hogy elméjük becsapta őket – biztosak voltak benne, hogy fizikailag lehetetlen, amit tapasztaltak, mégsem tudták megcáfolni, amit éreztek. Akkor is ugyanezt a különös ellentmondást tapasztalták, amikor megcserélték a skatulyák sorrendjét, illetve amikor zsinórra kötve emelték fel őket az asztalról. Amikor pedig eldobták a két üres dobozt, úgy érezték, a kezükben lévő súly megnőtt, nem pedig csökkent.

A szakemberek nem képesek pontos magyarázatot adni rá, mi játszódik le ilyenkor az agyban. Talán egy másik, ismert érzékelési illúzióval van összefüggésben a jelenség, amely szerint két azonos súlyú, de eltérő méretű tárgy közül a kisebbiket nehezebbnek érzed. Ennek oka, hogy elméd automatikusan azt gondolja, a kisebb méretű tárgy könnyebb, ezért megpróbál kompenzálni, minek következtében azt nehezebbnek gondolja, mint amilyen valójában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek