Ne félj a menhelyi kutyától, a leghűségesebb társad lesz!

Sokan félnek attól, hogy menhelyi kutyát vigyenek haza, pedig egy gazdátlan kutya befogadása tökéletes választás, ha családi kedvencet szeretnénk. Sok türelemmel és foglalkozással kiváló társ válik belőle, amelyik ugyanúgy kötődik a gazdájához, mint ha kölyökkora óta vele élne.

Ha eldöntöttük, hogy kutyát szeretnénk, de nincsenek extra igényeink, akkor jó döntés az örökbefogadás. Hazánkban nincs olyan menhely, amelyikre ne lehetne kitenni a „megtelt” táblát, ezért ha innen fogadunk örökbe, nemcsak annak a kutyának az életét változtatjuk meg, amelyiket hazavisszük, de egy másiknak is lehetőséget adunk arra, hogy a helyére kerüljön, és így megmeneküljön onnan, ahol a biztos altatás várna rá.

Mire figyeljünk az örökbefogadásnál?

Az örökbefogadás csodálatos dolog, de fontos tisztában lenni azzal, hogy azok a kutyák, akik már nem kölykök, rendszerint hoznak valamit a múltjukból. Lehet, hogy sosem foglalkoztak vele, ezért például ás, vagy lehet, hogy sosem vitték sétálni, ezért nem ismeri a pórázt, esetleg bántalmazták, és ezért nagyon fél. 

Ha szerencsénk van, akkor az örökbeadó szervezet ezzel pontosan tisztában van, és ezek tudatában keres megfelelő gazdát a kutyának. Így ne lepődjünk meg, ha azt mondják egy kutyára, hogy azt nekünk nem javasolják, mert mondjuk, tapasztaltabb gazdajelöltre várnak. Ne vegyük ezt magunkra, mert az ő céljuk az, hogy az adott kutyának leginkább megfelelő gazdát találják meg.

A menhelyeken a kutyák rendszerint kisebb csoportokban vannak összezárva egy kennelbe, így nincs igazán lehetőség kiismerni őket
A menhelyeken a kutyák rendszerint kisebb csoportokban vannak összezárva egy kennelbe, így nincs igazán lehetőség kiismerni őketfortise / Getty Images Hungary

Ha sosem volt még kutyánk, és gyerek is van a családban, akkor a legjobb, ha olyan kutyát keresünk, amelyik nem menhelyen, sok társával együtt egy kennelben él, hanem úgynevezett ideiglenes befogadónál van. A befogadóknál a kutyák családi körülmények között élnek, és így sokkal jobban kiismerik őket, így azt is tudhatják, hogy jön ki a gyerekekkel, más állatokkal, vagy hogy viselkedik a lakásban. 

Kell-e tartani a menhelyi kutyától?

A problémák, amik miatt egy kutya menhelyen köt ki, gyakran abból fakadnak, hogy az előző gazdája nem foglalkozott vele. A kutyának ugyanis nem elég, ha egy nap kétszer elé rakják az ennivalót meg néha dobálnak neki egy labdát. A legenyhébb esetben ilyenkor a kertben keres magának elfoglaltságot, például kiszedi a virágokat, vagy megbontja a ház szigetelését, de rosszabb esetben megszökik és önjáró életmódba kezd, ami nemcsak rá, de a környezetére nézve is veszélyes.

Rendszeres foglalkozással, sétával, kutyaiskolával, a kutya energiáinak levezetésével ezek a problémák orvosolhatók. Elképzelhető, hogy kicsit nehezebb dolgunk lesz, mint egy kölyökkel, hiszen meglévő rossz szokásokat kell felülírnunk, de mindenképpen megéri a belefektetett energia.

Amiatt sem kell izgulnunk, hogy esetleg kevésbé fog kötődni hozzánk attól, hogy nem kölyökként került a családba. A kutyák ugyanis 1-2 hét alatt képesek ugyanolyan erős kötődést kialakítani az új gazdájukkal, mint a régivel.

Miért van ennyi menhelyi kutya?

Sajnos a hazai kutyatartási kultúrára kevéssé jellemző a tudatosság. Hatalmas űrugrás van a kutyájukra családtagként tekintő városi kutyatartók és azok között, akik csak házőrzőnek tartják az ebet. Sokan az ivartalanítást hírből sem ismerik, vagy épp azt gondolják, hogy a kutyának legalább egyszer ellenie kell. Ez azonban téves és antropomorfizált elgondolás. A kutyának nem igénye, hogy kölykei legyenek, az ivartalanítással pedig számos betegséget megelőzhetünk mind a szuka, mind a kan kutyák esetében. Az első tüzelés előtt végzett ivartalanítással például szinte nullára csökkenthető az ivarszervekkel összefüggő daganatos megbetegedések esélye, de még első tüzelés után is nagyon kicsi ezek valószínűsége. Kanok esetében nemcsak a heredaganat, de a prosztataproblémák is megelőzhetők az ivartalanítással. Összességében tehát egy családi kutyánál mindenképpen előnyös a műtét.

Egy idősödő kutya is kiváló társ lehet
Egy idősödő kutya is kiváló társ lehetFatCamera / Getty Images Hungary

Ivartalanítás és odafigyelés nélkül viszont a kerti szuka kutyák esetében könnyen előfordulhat, hogy tüzeléskor egy leleményes kan beszökik, aztán két hónap múlva megszületik egy alomnyi kiskutya. Szerencsés esetben lesz szerető gazdájuk, de gyakran az utcán kötnek ki már kölyökként, vagy később, amikor már túl nagyok, túl aktívak, túlságosan őrzik a házat, rombolják a kertet vagy épp szöknek. Belőlük lesz a rengeteg menhelyi kutya, akik alig várják, hogy valakinek a szeme megakadjon rajtuk.

Ne féljünk az idős kutyáktól!

A menhelyeken, állatvédőknél nagyon sok idős kutya is él, akiknek különösen rosszak az esélyeik. Pedig egy idős állat kiváló társa lehet például egy idős embernek. Mérettől függően egy tízéves kutyának akár még öt éve is lehet a gazdája mellett, és fantasztikus látni, ahogy az ilyen kutyák kivirágzanak az örökbefogadás után. Tény, hogy talán némileg nagyobb anyagi terhet jelent majd az esetleges időskori egészségügyi problémák miatt, de ha megengedhetjük magunkat, akkor ne féljünk tőlük, hanem tegyük őket boldoggá arra az időre, amíg még velünk vannak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra