Így ürítsd ki egyszerűen a Gmail-fiókodat

Idegesít, hogy a fiókod folyton megtelik, és nem tudsz több e-mailt fogadni? Így szabadulj meg a felesleges levélszeméttől könnyen és egyszerűen.

A Google levelezési szolgáltatása ingyenes és egyszerűen kezelhető, nem véletlen immár másfél évtizedes töretlen népszerűsége. Előfordulhat azonban – pláne, ha hosszú évek óta és napi rendszerességgel használjuk –, hogy a felhalmozódott levelek miatt fiókunk mérete túlcsordul a 15 gigabájtos tárhely határain. Ez esetben vagy fizetünk az extra tárhelyért, vagy pedig elkezdhetjük kikukázni levelezésünk jelentős részét. A Business Insider szerzője elmagyarázza, hogyan tudunk egyszerűen felszabadítani tárhelyet a fiókunkban.

Nincs szem előtt, de foglalja a helyet a régi levélszemét

A Gmail által alapszolgáltatásként felkínált 15gb tárhely ideálisnak tűnhet, pár év alatt azonban – köszönhetően a mindent elárasztó promócióknak és egyéb levélszemétnek – hamar megtelik a fiókunk. Mikor az elfogyasztott tárhelykapacitás 99 százalék fölé emelkedik, színes csíkban olvasható üzenet jelenik meg levelezésünk felett, mely figyelmeztet rá, hogy hamarosan nem tudunk majd több levelet fogadni. (Egyébiránt fiókunk bal alsó sarkában, közvetlenül a levelezés alatt folyamatosan láthatjuk, éppen mennyi szabad tárhely áll még rendelkezésünkre.)

Mi ilyenkor a teendő? A szolgáltatás nagylelkűen felkínálja nekünk, hogy plusz gigabájtokat vásárolhatunk, ha azonban nem szeretnénk élni ezen opcióval, el kell kezdenünk tárhelyet felszabadítani. Szerencsére, mivel tárhelyünk jelentős részét számunkra teljességgel haszontalan levelek garmadája foglalja el, ritkán szükséges valóban értékes tartalmakat a szemétbe dobni. A Gmail egyik igen hasznos funkciója, hogy automatikusan különböző kategóriákba sorolja a beérkező leveleket, szétválasztva a valóban hasznos levelezést a promócióktól, közösségi üzenetektől, illetve a spamtől.

Így ürítsd ki egyszerűen a Gmail-fiókodat
Így ürítsd ki egyszerűen a Gmail-fiókodatNurPhoto / Getty Images Hungary

Ezért lehetséges az, hogy habár napi szinten több tucat e-mailt kapunk különböző webáruházaktól és olyan oldalaktól, melyeken egyszer a múltban – akár tudtunkon kívül – rákattintottunk a „szeretnék hírlevelet kapni” opcióra, ezek többsége sosem jelenik meg a beérkezett levelek között. Ehelyett külön fülben kapnak helyet, az évekkel ezelőtt érkezett promóciós leveleket pedig hajlamos a rendszer mindenestül eltüntetni szem elől. Azt hisszük, ezek már régen az enyészeté lettek, valójában azonban még mindig fiókunkban foglalják az értékes bájtokat. Mikor tehát tárhelyet szeretnénk felszabadítani, érdemes felkutatnunk és kikukáznunk ezeket a leveleket.

A leveleink fölötti „Promóciók” mappában többéves reklámanyagok is foglalhatják a helyet. Hogy ezektől megszabaduljunk, kattintsunk a keresőmező alatt, bal szélen található „Kijelölés” ikonra, majd a legördülő menüből az „Összes” opciót kiválasztva tudunk kijelölni. Ezt követően megjelenik egy üzenet, mely szerint „az összes (50) beszélgetés az oldalon ki van jelölve”. Kattintsunk a közvetlenül tőle jobbra olvasható „Az összes (X) beszélgetés kijelölése a(z) .... keresésben” szövegre, így a kérdéses kategóriába tartozó, esetenként akár több ezer levelet is kijelöltük. A kuka formájú „Törlés” ikonra kattintva ezután az összes fölösleges levelet a kukába helyezhetjük. Végezetül ne felejtsük el a kukát is kiüríteni, ugyanis csak ekkor tűnnek el véglegesen az áthelyezett levelek.

Ugyanezzel az eljárással könnyedén megszabadulhatunk a „Közösségi” mappában felhalmozódott, sok esetben szintén többezres nagyságrendet számláló levélszeméttől is. Továbbá érdemes a bal oldali menüsorban ellenőrizni a „Spam” mappa tartalmát is, könnyen lehet, hogy ott is hasonló nagytakarítást végezhetünk. A vázolt módszerrel akár a tárhelyünket elfoglaló adatmennyiség egyharmadától is megszabadulhatunk, így jó ideig nem látjuk viszont az említett hibaüzenetet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra