Kell-e a kávé a túléléshez?

A svájci kormány szerint nem. Nyolcvan év után kikerült a kávé a háború vagy természeti katasztrófa esetére felhalmozott élelmiszerkészletekből.

A svájci kormány a két világháború között döntött róla, hogy vészhelyzet esetére nagy mennyiségű élelmiszert gyűjt össze raktárakban, így gondoskodva róla, hogy a lakosság akár hónapokig is életben maradhasson egy nagyobb méretű járványt, háborút vagy természeti csapást követően. A vészhelyzeti tartaléknak mindeddig a kávé is részét képezte, ennek azonban mostantól vége – ad hírt a határozatról a Science Alert.

Szerinted kell a kávé a túléléshez?

Van-e élet kávé nélkül?

A mesés hegycsúcsairól és politikai kívülállóságáról híres ország döntéshozói úgy vélik, hogy a kávénak – habár pszichológiai hatásai nyilvánvalóak – nincsen különösebb tápértéke, így semmiben sem segíti az életben maradást egy kataklizma esetén. Holott jelenleg tizenötezer tonnányi pörköletlen kávébab sorakozik a szóban forgó raktárak polcain, melyet szükség esetén egyéb forrásokból tizenhatezer tonnányi pörkölt és feldolgozott kávéval lehet megtoldani. Ez a mennyiség mintegy három hónapig lenne képes ellátni a lakosság koffeinfüggő részének igényeit. Ennek azonban mostantól vége.

A svájciak szerint a kávé nem szükséges a túléléshez
A svájciak szerint a kávé nem szükséges a túléléshezRyanJLane / Getty Images Hungary

A döntésnek természetesen nem mindenki örül. A megrögzött kávéivók mellett elsősorban azok a gyártó cégek búslakodnak, melyeknek anyagilag igen jól jött a készletfelhalmozás. Néhány hozzászóló, például egy, a Reuters hírügynökséghez eljuttatott levél szerzője, úgy véli, a kormány túlságosan egyoldalúan látja a kérdést: pusztán a kávé tápanyagszegény mivoltából indul ki, miközben megfeledkezik a benne található egyéb hasznos anyagokról, például vitaminokról és antioxidánsokról. Emellett – vélik többen – a kávé számos pszichológiai hatása révén igenis segítségünkre lehet egy komolyabb vészhelyzet esetén.

Kutatások bizonyítják például, hogy a kávé fogyasztása nem csupán ébren tart minket, illetve segít, hogy jobban tudjunk koncentrálni, de jobb hangulatba is kerülünk tőle, így könnyebben, szívesebben dolgozunk együtt másokkal. Ez pedig elengedhetetlen egy olyan szituációban, mikor sok százezer ember egymásra utalva hánykódik föld alatti bunkerekben (Svájcban nagyjából háromszázezer ilyen építmény áll készenlétben), ahol csak a megfelelő együttműködés révén lehetséges a túlélés.

A svájci kávérajongóknak egyelőre azonban még nem kell pánikba esniük – a kormány döntése csak 2022-től lép életbe, addig pedig akár meg is gondolhatják magukat. Akárhogy is legyen, sokan egy hétfő reggelt is nehezen élnek túl kávé nélkül, így inkább ne is beszéljünk az apokalipszisről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek