Egy eljárás, ami már több százezer nő életét megmentette

Az időben felismert mellrák jó eséllyel kezelhető, ezért fontos, hogy rendszeresen átvizsgáljuk magunkat, és részt vegyünk az ajánlott szűrővizsgálatokon.

Szerencsére a mellrák manapság már nem egyenlő a halálos ítélettel, mert ha időben elcsípik, akkor számos beavatkozási lehetőség áll rendelkezésre. Ez pedig alapvetően a mammográfiás szűrővizsgálatnak köszönhető, mely becslések szerint csak az Egyesült Államokban nagyjából félmillió nő életét mentette meg.

Az első, mellet vizsgáló képalkotó eljárásokat az 1960-as években fejlesztették, 1989 óta pedig széles körben elérhető a mammográfiás vizsgálat, mely a mellrák diagnosztizálásának leghatékonyabb módja a 40 feletti nők esetében. Ha ugyanis még elterjedés előtt felismerik, akkor az ötéves túlélési arány 99 százalék, írja a ScienceAlert.

Csomó a mellben
Csomó a mellbenShutterstock

Egyértelmű tehát a mammográfia kiemelt jelentősége, de hogy ezt számszerűsítsék, a Colorado Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy pontosan milyen hatása volt az amerikai nőkre a vizsgálat elterjedése. Megállapították, hogy az elmúlt 30 évben 384 ezer és 614 ezer között lehet azoknak az amerikai nőknek a száma, akiknél diagnosztizálták a betegséget, és még időben sikerült közbeavatkozni. Körülbelül félmillió nő csak az Egyesült Államokban, globálisan tehát ennél jóval magasabb a szám. 

Magyarországon az emlőrák a leggyakoribb ráktípus a nők körében. Évente nagyjából 7500 új esetet diagnosztizálnak, és körülbelül 2000 nő halálát okozza. A magyar nőket 45 és 65 év között kétévente behívják mammográfiás vizsgálatra, de alapvetően nagyon nagy jelentősége van a havi önvizsgálatnak, főleg a 45 év alatti korosztály esetében. 

Hogyan végezzünk önvizsgálatot?

A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyanabban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni az alábbi módon:

  • Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.
  • Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.
  • Tegyük tarkóra az egyik kezünket, majd a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át mindkét mellünket. Végezzük ezt el álló és fekvő helyzetben is.
  • Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, a kulcscsontnál és a szegycsontnál is.
  • Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.
  • Amennyiben csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra