Mekkora eséllyel ölsz meg valakit a vezetés közbeni mobilozással? Teszteld!

Évről évre több balesetet okoznak az autóban mobiltelefonáló (kézben tartott telefonnal beszélő vagy nyomkodó) sofőrök. Áprilisban országos kampány indul annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a mobiltelefon-használatban rejlő veszélyekre.

Az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága és az Aegon biztosító közös edukációs programja a „digitális kor ittas vezetésére”, a vezetés közbeni mobiltelefon-használatra irányítja a figyelmet.

A vezetés közbeni mobilozás (a telefonálás mellett az egyre gyakoribb, és autózáskor rendkívül veszélyes e-mailezés és közösségimédia-használat) növekvő számú balesetért tehető felelőssé. Pontos statisztikai adatok egyelőre nincsenek, mert a sofőrök jellemzően nem ismerik el a mobilhasználatot, és a figyelmetlenségből eredő balesetek kapcsán úgy nyilatkoznak: „Nem tudom, mi történt.” Dr. Óberling József rendőrezredes szerint viszont nehéz lenne más okot találni például arra a megtörtént esetre, amikor egy józan, egészséges sofőr az átjárónál átrobogó vonatszerelvény tizenhetedik kocsijának ütközött...

A biztosító 500 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést a magyarok vezetés közbeni mobilhasználati szokásairól. A felmérésből kiderült, hogy bár az autóvezetők 93 százaléka tisztában van a „nyomkodás” lehetséges veszélyeivel, tízből legalább négyen rendszeresen szabályt szegnek. A kampányhoz videósorozat készült Kovács András Péter és Janklovics Péter főszereplésével. 

Kvízünkből pedig kiderül, mennyit tudsz a vezetés közbeni mobilozás kockázatairól. 

A játék lezárult.

Oszd meg másokkal is!
Mustra