Itt a módszer, amivel a PET-palackok 97 százaléka újrahasznosítható

Ami a műanyaghulladék újrahasznosítását illeti, a skandináv országok az élen járnak. Legutóbb egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely segítségével a műanyag palackok 97 százaléka újrahasznosítható.

A norvég Infinitum nevű szervezet kifejlesztette a műanyag palackok újrahasznosításának eddigi leghatékonyabb és leginkább környezetbarát módját. Az elképesztő eredményekről a Science Alert számolt be.

Az eredmény: kiváló minőségű műanyag 

A módszer lehetővé teszi, hogy a Norvégiában keletkező műanyag palackok 97 százalékát újrahasznosítsák, így pedig kevesebb mint egy százaléka végzi a környezetben. Emellett az újrahasznosított műanyag olyan magas minőségű, hogy 92 százalékát ismét lehet palackként használni. Az anyag minőségének megőrzését jól mutatja, hogy vannak olyan esetek, amikor már több mint 50 alkalommal gyártottak palackot ugyanabból az anyagból.

Ez pedig igencsak figyelemre méltó eredmény, különös tekintettel arra, hogy a világszerte használt műanyag palackok 91 százalékát nem hasznosítják újra, emellett pedig évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Az Egyesült Államokban a palackok újrahasznosításának aránya nagyjából 30 százalék, az Egyesült Királyságban pedig ez a szám valahol 20 és 45 százalék között mozog.

Nem is gondolnánk, mennyi műanyag kerül az óceánokba
Nem is gondolnánk, mennyi műanyag kerül az óceánokbaShutterstock

Mit csinál másképp Norvégia?

A válasz elég egyszerű: megszabták az újrahasznosítás árát. Manapság sok esetben olcsóbb a műanyag előállítása, mint a már használt műanyag újrahasznosítása, ezért nem sok vállalat választja a környezetbarát megoldást. A norvégok is természetesen pénzzel motiválják a vállalatokat, a modell pedig egy olyan hitelrendszeren alapul, amikor a műanyag palackot vásárlónak járulékos költséget kell fizetnie, ami palackonként nagyjából 35-85 forintnyi összeget jelent.

A pénzt aztán többféleképpen is lehet törleszteni. A fogyasztóknak lehetőségük van bizonyos helyeken, boltokban és benzinkutakon leadni a palackokat. Itt a vonalkód leolvasása után automatikusan visszakapja a vásárló a járulékos költséget. Az ilyen boltok tulajdonosai is kapnak valamennyit minden újrahasznosított palack után, sőt vannak olyan tulajdonosok, akik szerint a rendszer megnövelte a bolt forgalmát is.

Szeretnénk az emberekben tudatosítani: van lehetőség arra, hogy megvásároljanak egy terméket, de a csomagolás árát visszakapják

– hangsúlyozza Kjell Olav Maldum, az Infinitum vezérigazgatója.

De nem csak a vásárlókat célozta meg a norvég kormány. Az ország környezetvédelmi adót szabott ki a műanyagot gyártó cégekre, azonban ha országszerte 95 százalék fölé emelkedik az újrahasznosítás mértéke, minden műanyaggyártó cég mentesül az adó alól. Annak ellenére, hogy ez elsőre nagy kihívásnak tűnhet, az utóbbi hét évben mindig sikerült elérni ezt a célt.

A rendszer bevezetése óta az Infinitumot számos más ország is megkereste, amiből egyértelműen látszik, hogy a világ hajlandó tenni azért, hogy minél kevesebb műanyagot termeljünk. Ennek ellenére mindig van hova fejlődni. Az Infinitum becslése szerint ebben az évben mintegy 150 000 palackot nem fognak visszaváltani, pedig ha ezt megtennék, 5600 háztartásnak elég energiát spórolnának meg. És valljuk be, ez azért elég jó ok az újrahasznosításra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra