Új rekord: 40 kiló műanyagot találtak egy bálna gyomrában

A Fülöp-szigeteki tengerbiológusok beszámolója szerint 40 kilogrammnyi rizseszsákot, valamint műanyag zacskót távolítottak el az állat gyomrából. Korábban még sosem találtak ennyi műanyagot egyetlen állat tetemében sem.

A Cuvier-féle csőröscet (Ziphius cavirostris) tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a víz, ahol a tengerbiológusok megállapították, hogy halálát a lenyelt műanyag miatt kialakult emésztőrendszeri problémák okozták, számolt be a New Scientist.

Rekordmennyiségű szemét végzett az állattal

„A boncolás során egyértelműen kiderült, hogy a lenyelt műanyag miatt pusztult el a fiatal állat, azonban nem voltunk felkészülve arra, hogy ekkora mennyiségű szemetet találunk a gyomrában” – számolt be Darrell Blatchley, a D’Bone Múzeum tengerbiológusa, aki a boncolást végezte. A Davao városban található D’Bone Múzeum az elmúlt tíz év alatt a 61 bálna és delfin testét vizsgálta meg, közülük 57 a gyomorban talált műanyag miatt pusztult el. Blatchley szerint azonban

ez volt az eddigi legsúlyosabb eset, ennyi műanyagot még egyetlen állat gyomrában sem találtak.

A műanyag különösen veszélyes, hiszen könnyen eltömítheti az emésztőrendszer bizonyos részeit, ezáltal meggátolhatja, hogy a táplálék a gyomorba vagy a belekbe jusson, így akadályozza az emésztést is. A bálnák édesvízhez is így jutnak, ezért a lenyelt műanyag könnyen vezethet kiszáradáshoz is.

Ebben az esetben a bálnában talált műanyag mennyisége miatt az állat gyomra lényegében önmagát kezdte el emészteni.

A Fülöp-szigeteken egyébként a világon a második legtöbb műanyag hulladék kerül az óceánokba, az országot már csak Kína előzi meg. Blatchley szerint a probléma felismerése elkezdődött, és a kormány igyekszik minél határozottabban fellépni a műanyagszennyezés ellen.

Mi a helyzet a világ más területein?

Bár Ázsia az élen jár az óceánok műanyaghulladékkal történő szennyezésében, a probléma nem mindenhol ennyire súlyos. Az Egyesült Királyságban például egyelőre nem ilyen mértékű a helyzet, sőt Paul Jepson tengerbiológus szerint a bálnák és delfinek az általuk kibocsátott hang, valamint az így észlelt visszhang segítségével képesek különbséget tenni egy tintahal vagy hal, illetve egy műanyag zacskó között. Az Egyesült Királyságban 1990 óta megvizsgált, több mint 4000 cetféle közül csak egy Cuvier-féle csőröscet halálát okozta a műanyag hulladék. Ennek ellenére érdemes mindent megtenni, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk, hiszen valóban nagyon komoly problémát okoz a világ műanyaghulladék-termelése.

Borítókép: Twitter

Oszd meg másokkal is!
Mustra