A jövő naperőművei az űrben kaphatnak helyet

Szó szerint új magaslatokra tör Kína az újrahasznosítható energiaforrások terén – az ázsiai ország tudósai ugyanis egy föld körül keringő naperőművel szeretnének végtelen energiához jutni.

A kínai Science and Technology Dailyben közölt jelentésről a Sydney Morning Herald számol be. Eszerint a tervezett űrbeli naperőmű 36 ezer kilométeres magasságban keringene bolygónk körül, és sokkal hatékonyabban lenne képes megcsapolni a napenergiát, mint a bolygó felszínén felállított társai, hiszen semmilyen éghajlati vagy időjárási tényező nem befolyásolná, sőt éjszaka is ugyanúgy tudna működni.

Mikrohullámokon keresztül érkezne az űrből a napenergia

Tudósok már meg is kezdték egy korai, kísérleti erőmű építését Csungking városában. A projekt vezetői szerint az űrben keringő különleges technológia segítségével „végtelen energiát” nyerhetnénk, mely forradalmasíthatná életünket. A kutatók úgy vélik, a tervezett űrbéli erőmű hatszor annyi energiát lenne képes termelni, mint földi társai, emellett folyamatosan működőképes lenne. A tervek szerint 2021 és 2025 között kezdenének kisebb méretű erőműveket felbocsátani, majd 2030-ig elkezdődne az első, 1 megawatt teljesítményű, 2050-ig pedig az első gigawattos kapacitású erőmű építése.

A föld körül keringő erőmű folyamatosan működőképes lenne
A föld körül keringő erőmű folyamatosan működőképes lenneMmdi / Getty Images Hungary

Az építés során a legnagyobb problémát a szerkezet súlya jelentené, ugyanis a szóban forgó erőmű legalább 1000 tonnát nyomna, ami még a 400 tonnás Nemzetközi Űrállomásnál is jócskán robosztusabb. A tudósok úgy gondolják, hogy robotok, illetve 3D-s nyomtatás segítségével megoldható lenne, hogy az erőművet már odakint építsék meg, ezáltal ne kelljen egy ilyen hatalmas tömegű eszközt az űrbe kilőnünk.

És hogy miként jutna el hozzánk a világűrben megcsapolt energia? A tudósok úgy gondolják, hogy a napenergiát elektromos árammá alakítva, mikrohullámú sugarakon keresztül lehetne a felszínre küldeni. Természetesen nem hanyagolható el a kérdés, hogy milyen hatással lenne bolygónk légkörére és a környezetre ez a sugárzás, ennek tekintetében pedig még fontos vizsgálatokat kell végezniük a szakembereknek.

A tervezett naperőmű nem csupán bolygónk energiaigényével kapcsolatos problémáira jelenthetne nagyszabású választ, de akár a kínai űrprogramnak is segíthetne, állandó energiával látva el a különböző járműveket és űrállomásokat. A projekt egyébként korántsem olyan légből kapott, mint gondolnánk. Korábban már a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársai is próbálkoztak hasonló szerkezetek létrehozásával, illetve japán, indiai és európai tudósok is felvetették már az űrből megcsapolt napenergia hasznosításának ötletét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek