Szoptatáskor dőlhet el a balkezesség

Egy amerikai kutatás szerint az, hogy hány hónapos koráig szoptatjuk kisbabánkat, befolyásolhatja, hogy jobb- vagy balkezes lesz-e a gyermek.

A Washingtoni Egyetem járványtani tanszékén végzett kutatásban a tudósok mintegy hatvanezer anya és kisgyermekük kapcsolatát elemezték. A felmérés eredményeit megvizsgálva jutottak arra a következtetésre, miszerint a cumisüvegből táplált csecsemők nagyobb arányban lesznek balkezesek, mint az édesanyjuk által szoptatott babák – olvasható a ScienceAlert cikkében.

A szoptatás sokat segít a gyermek helyes fejlődésében

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akit kiskorában üvegből tápláltak, automatikusan balkezessé válik, hiszen mint köztudott, azt, hogy melyik kezünket preferáljuk, már jóval születésünk előtt meghatározzák bizonyos genetikai alapú, örökletes tényezők. A kutatók inkább azt feltételezik, hogy a természetes szoptatás fontos szerepet tölt be abban, melyik agyféltekénk válik dominánssá a későbbiekben.

Az emberek többségének a bal agyféltekéje az uralkodó, melynek következtében jobb kezük (és általában jobb lábuk) válik ügyesebbé. A világ népességének mintegy 8-15 százalékánál azonban a jobb agyfélteke dominanciája figyelhető meg, ezért ők inkább a bal kezüket használják a különféle feladatok elvégzésére. Philippe Hujoel, jelen tanulmány szerzője szerint a szoptatás optimalizálja azt a folyamatot, mellyel kialakul a két agyfélteke helyes együttműködése.

A balkezesek többet ettek cumisüvegből?
A balkezesek többet ettek cumisüvegből?Shutterstock

A kutatók öt különböző országban készült hét felmérés eredményeit hasonlították össze, melynek során úgy találták, hogy azon csecsemők esetében, akiket hat hónapnál kevesebb ideig szoptatott az édesanyjuk, 1:5 a balkezesség aránya, mely jóval magasabb szám, mint azoknál a kisbabáknál, akiket legalább kilenc hónapos korukig az anyjuk táplált. Az egyetem munkatársai szerint az adott időszak igen fontos a féltekei lateralizáció szempontjából, melynek optimális kialakulásához a megfelelő táplálás is hozzájárulhat.

A természetes szoptatás és a jobb- vagy balkezesség kapcsolatát több minden is alátámasztja a vizsgált felmérésekben. A kutatók például úgy találták, hogy az ikrek gyakrabban lesznek balkezesek, mivel nekik osztozniuk kell az anyatejen, továbbá a koraszülött gyermekek esetében, akiket már a kórházban mesterségesen táplálnak, szintén magasabb a balkezesség aránya. Hujoel szerint mindennek valószínűleg semmi köze sincsen magához az anyatejhez, ehelyett inkább bizonyos, a szoptatáskor a gyermek szervezete által az anya közelségére adott hormonális válaszok lehetnek a ludasok a kérdésen.

A tudósok szerint jelen kutatás is azt bizonyítja, mennyire fontos szerepe van a természetes táplálásnak a csecsemők fizikai és mentális fejlődésére, ezért is javasolják minden anyának, hogy legalább kilenc hónapos korukig szoptassák gyermeküket. Az persze egyáltalán nem probléma, ha mindettől eltekintve balkezes lesz a kicsi, hiszen ki tudja, hány jövőbeli Jimi Hendrix vagy éppen Charlie Chaplin rejtőzhet a világ bölcsődéiben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra