Miért romlik idővel a látásunk és a hallásunk?

Ahogy öregszünk, úgy gyengül a látásunk és a hallásunk, ami időskorban számos testi és mentális problémához vezethet. Mit érdemes tudnunk ennek okairól és a lehetséges megoldásról?

Szervezetünk öregedésével folyamatosan jelentkeznek a különböző, korábban nem tapasztalt egészségügyi problémák, köztük a látás és a hallás fokozatos gyengülése, mely egyes esetekben adott érzékünk teljes elvesztéséhez vezethet. A statisztikák szerint világszerte mintegy 285 millió látássérült él, akiknek 82 százaléka ötven évnél idősebb. A hallásproblémákkal küzdők esetében hasonló a helyzet. Az időskori látás- és hallásvesztésnek egyszerre vannak genetikai és környezetbeli okai, emellett különböző betegségek, illetve testünk elhasználódása is szerepet játszanak benne. A The Conversation cikke összeszedte, amit tudni érdemes mindennek okairól és velejáróiról.

Megnehezítik életünket a látási és hallási gondok

Az évek múlásával szemünk ínhártyája megváltozik, a szemfehérje sárgává vagy barnává kezd válni, mely a kötőhártyában fokozatosan felhalmozódó zsír és koleszterin, illetve az ultraibolya sugárzás káros hatásainak következménye. Emellett idősebb korban megvékonyodik a kötőhártya membránja, mely szemünk kiszáradását okozhatja. Továbbá, ahogy öregszünk, úgy válik gyengébbé izomzatunk, melybe szemizmaink is beletartoznak, a szemlencsénk merevvé válása pedig távollátás kialakulásához vezethet.

Korral a szemizmok is gyengülnek
Korral a szemizmok is gyengülnekShutterstock

A leggyakoribb, idősebb korban jelentkező szemproblémák közé tartozik például a szürke hályog kialakulása, vagyis a szemlencse elhomályosodása, ami egy, a szemünk öregedésével járó természetes folyamat, minek következtében a lencse nem képes már annyi proteint termelni, mint korábban. Szintén gyakori probléma a szemfenéki meszesedés, szakszóval makuladegeneráció, mely az éles látásért felelős ideghártya-felület, az ún. sárgafolt (macula) idegsejtpusztulásának következménye. Ide sorolható még a zöld hályog is, mely a szaruhártya idegsejtjeinek károsodásából ered, és térlátásunk fokozatos elvesztésével jár. Érdemes megemlítenünk még a diabéteszes retinopátiát, vagyis a 2-es típusú cukorbetegség következtében kialakuló szembetegséget, mely súlyos látáskárosodáshoz vezethet. A felmérések tanulsága alapján a szürke hályog és a makuladegeneráció az időskori látásromlás legfőbb kiváltó okai világszerte.

Hallásunk esetében is hasonló változások figyelhetőek meg idősebb korban. Többek között a külső fül megnagyobbodása, a nagyobb mértékben termelődő fülzsír, és a külső hallójárat porcosodása is gyakorta jelentkező tünetek, emellett az idegrendszeri változások következtében gyakran dobhártyánk is merevebbé válik az évek múlásával. Nem véletlen, amikor öregkorban gyakran tapasztaljuk, hogy fülünk kevésbé képes feldolgozni környezetünk hangjait, mint korábban.

Mindezek következtében számtalan időskorú személy küzd távol- vagy rövidlátással, fényérzékenységgel vagy éppen nagyothallással. Ezek az egészségügyi problémák nagymértékben hátráltathatnak minket hétköznapi életünkben. A csökkent hallóképesség gátolja, hogy megfelelően kommunikálhassunk a külvilággal, látásunk romlása pedig nehézkessé teszi az olyan szituációkat, mint mikor egy adott szöveg vagy felirat alapján kell tájékozódnunk, vagy nonverbális jelekből kell megértenünk, mit is szeretne velünk közölni a másik fél. Ez még súlyosbíthatja az öregkorban amúgy is gyakorta jelentkező magány és szociális elszigetelődés problémáját, mely komoly mentális betegségek számára ágyazhat meg az idősebbeknél.

Ezért is fontos tudnunk, miként tarthatjuk kordában az időskorban jelentkező látás- és hallásproblémákat. A szakorvosok általában szemüveget, illetve hallókészüléket javasolnak ilyen esetekben, de érdemes eljárnunk olyan, különféle képzésekre is, melyek segítenek benne, hogy megtanuljunk csökkent érzékszervi képességekkel is helytállni a hétköznapokban és a társas szituációban. Mindemellett fontos a tünetek korai kezelése, mely nagyban segítheti a súlyosabb gondok kialakulásának megelőzését. Ha idejében elkezdünk törődni látásunk és hallásunk megőrzésével, elkerülhetjük, hogy idősebb korunkban komolyabb problémák adódjanak, melyek egészségünket és közérzetünket is alapvetően befolyásolják. Ne várjunk tehát, amíg rosszabbra fordul a helyzet, idejében keressük fel orvosunkat a felmerülő problémákkal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra