A T. rexeknek köszönhetjük a gyümölcsöket?

A dinók királya akaratán kívül segítette bizonyos növényfajok szaporodását – állítja egy friss kutatás.

A közismerten ragadozó Tyrannosaurus rex nem is tudott róla, mennyire hasznos szolgálatot tett egyes gyümölcsfák számára. Azáltal, hogy ezen növények termését fogyasztó állatokkal táplálkozott, majd ürülékével elszórta az áldozatai gyomrában található magvakat,  a T. rex nagyban hozzájárult elszaporodásukhoz – állítja egy japán kutatás, melyet a New Scientist szemlézett.

A húsevőkön keresztül jutnak vissza a magok a természetbe

Számos növényfaj használja az állatokat arra, hogy segítségükkel elszórhassa magvait. A növényevők megeszik a finoman csalogató, húsos gyümölcsöket, majd őket falják fel ragadozó társaik, akikbe így átruházódik az előbbiek gyomrának tartalma. Végül, mikor a szükség úgy hozza, a húsevő állatok székletükkel együtt elpotyogtatják a magokat, melyek így termékeny talajra lelnek. Ez a szimbiózis állhatott fenn a T. rex és különböző, a kréta korban élt gyümölcsfák esetében – állítja a Tsukubai Nemzeti Környezetkutató Intézet munkatársa, Josikava Tecuró.

Kegyetlen ragadozóként ismerjük, de a gyümölcsökkel éppen jót tett
Kegyetlen ragadozóként ismerjük, de a gyümölcsökkel éppen jót tettNurPhoto / Getty Images Hungary

A kutató és csapata a kérdéses dinoszauruszfaj ma élő legközelebbi rokonai, egész pontosan 51 különféle madárfaj táplálkozási szokásai és testtömege alapján hoztak létre egy számítógépes modellt, mellyel megbecsülték, hogy mennyi időt töltenek az egyes magvak a madarak emésztőrendszerében, mielőtt távoznának a szervezetükből. Majd ennek a modellnek a segítségével igyekeztek kitalálni a tudósok azt, hogy meddig tarthatott, míg a korabeli növények magjai átjárták egy T. rex emésztését. Az eredmények azt mutatták, nagyjából 5-7 napos folyamatról lehetett szó.

Mivel a T. rexek igencsak gyorsak voltak és nagy területet bejártak, Josikava szerint igen széles körben szórhatták szét a termőtalajra áhítozó növénymagokat. Természetesen még számtalan kérdésre kell választ találniuk a tudósoknak ahhoz, hogy sikeresen modellezni tudják ennek a szimbiózisnak a pontos folyamatát. Ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk, szükséges lenne megtudnunk, egész pontosan milyen magvakat fogyasztott akaratán kívül a T. rex, illetve komplett táplálkozási szokásait felvázolnunk, amit a dinókról rendelkezésünkre álló ismereteink hiányos volta igencsak megnehezít.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek