18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Több a kamaszkori terhesség ott, ahol bűnként oktatják a szexet

Rudolf Dániel

Az amerikai iskolásokat évtizedek óta arra oktatják, hogy a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek ellen akkor tudják legjobban megvédeni magukat, ha tartózkodnak a szextől. Szakértők szerint ez az elgondolás alapvetően hibás, ebből pedig mi is sokat okulhatunk.

Az Egyesült Államok kongresszusa 1996 óta mintegy kétmilliárd dollárnyi állami pénzt ölt a különböző, iskolásoknak szánt „felvilágosító” programokra, melyek azt igyekeznek elhitetni a diákokkal, hogy ha a házasságig tartózkodnak a szextől, elkerülhetik a tinédzserkori nem kívánt terhességeket és a nemi betegségek kockázatát. Egy, az American Journal of Public Health hasábjain megjelent és a Science Alert által kivesézett kutatás azonban jócskán kétségbe vonja ezen állítások valóságtartalmát.

Tiltás helyett felvilágosítás

A tudósok szerint, habár a szóban forgó kezdeményezések jó szándékból igyekeznek meggyőzni a kamaszokat a túlságosan korai szexualitás veszélyeiről, jóval inkább a puritán erkölcsökre, mintsem a tudományos bizonyítékokra alapozva szólítják meg őket. A valódi összefüggések kiderítésének érdekében a kutatók megvizsgálták a kormányzat által éves szinten az önmegtartóztatásra buzdító „felvilágosító” kampányokra költött pénz mennyiségét az adott évben, 15 és 19 év közötti anyák által világra hozott gyermekek számával, 1996 és 2016 között.

Az eredmények alapján a szakemberek semmilyen bizonyítékot nem találtak rá, hogy ezek a kampányok csökkentenék a tinédzserkori terhességek előfordulását. Sőt, mikor a kutatók az egyes államokra lebontva is elvégezték a vázolt vizsgálatot, úgy látták, hogy a politikailag konzervatívabb, erősebben vallásos vidékeken, ahol általánosságban nagyobb összegeket költenek a hasonló programokra, több kamaszlány esett teherbe a kérdéses években. A szakemberek szerint mindennek oka a fordított pszichológiában keresendő. Minél jobban beléjük erőltetik a szexualitástól való tartózkodást, a tizenévesek annál jobban vágynak a „tiltott gyümölcs” után.

Világnézettől függetlenül fontos lenne megtanítani a fiataloknak, mit jelent a biztonságos szex
Világnézettől függetlenül fontos lenne megtanítani a fiataloknak, mit jelent a biztonságos szexStockbyte / Getty Images Hungary

A tanulmány szerzői – többek közt éppen emiatt – úgy vélik, hogy az önmegtartóztatás propagálása helyett inkább a biztonságos szexre való buzdítás, vagyis a megfelelő óvszerhasználat és a különböző fogamzásgátlási módszerek ismertetése vezethet eredményre. A vizsgálatok ugyanis azt is megmutatták, hogy habár az efféle felvilágosító kampányokra éves szinten jóval kevesebb pénzt áldoznak, mint a szexmentesség propagálására, mégis jóval hatásosabb annál. 2014-ben például a konzervatív államokban mindössze 14 millió dollárt költöttek ezen programokra, segítségükkel mégis sikerült megakadályozni 1870 tinédzserkori terhességet.

John Santelli, a Mailman School of Public Health családegészségügyi szakértője, a kutatás társszerzője szerint fontos, hogy megértsük és a fiatalokkal is megértessük, hogy a szexualitás nem ördögtől való dolog. Ahelyett, hogy helytelen, kerülendő dologként állítanánk be a nemi együttlétet, és ezért kerülnénk az arról való diskurzust, a tanároknak inkább meg kéne beszélni a diákokkal annak velejáróit, illetve megismertetni velük a megfelelő védekezési módszereket. Ellentétben azzal, amit a konzervatívabb hangok állítanak, miszerint a szexualitásról való nyílt beszéd „megrontja” a tizenéveseket, épp ez lehet a kulcs ahhoz, hogy megóvjuk őket annak nem várt következményeitől.

Santelli és kollégái tanulmányuk eredményeit annak fényében különösen fontosnak tartják, hogy a Trump-kormányzat a korábbiaknál 277 millió dollárral többet áldoz az önmegtartóztatás reklámozására, míg a hangsúlyt a biztonságos szexre helyező kampányoktól 200 milliót vont el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek