Extrém személyisége miatt nyerhetett választást Donald Trump

A politikai játszmában gyakran nagyobb súllyal esik latba az adott jelölt személyisége, mint az általa képviselt mondanivaló vagy választási ígéretek. Egy friss kutatás szerint mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az erősen narcisztikus vonásokkal felruházott Donald Trump győzelme a 2016-os elnökválasztáson.

Az Egyesült Államok 45. elnökének meglepetésszerű győzelme többeket is ámulatba, illetve kétségbe ejtett, az ahhoz vezető okokat pedig azóta is pedzegetik a szakértők. Egy most megjelent holland tanulmány szerzői úgy gondolják, Trump népszerűsége mögött jelentős részben a milliárdos üzletemberből lett „unortodox” politikus erőszakos, öntömjénező, sohasem köntörfalazó személyisége állhat. A Presidential Studies Quarterly hasábjain megjelent kutatásról a Research Digest számol be.

Szélsőséges a szélsőségesek közt

Az Amszterdami Egyetem politikai kommunikációval foglalkozó oktatója, Alessandro Nai által vezetett felmérésben a kutatók 875 nemzetközi politológus szaktekintélyt kérdeztek meg, akiket 103 különböző, 2015 és 2016 között saját hazájuk választásain megmérkőző politikai vezető személyiségjegyeiről faggattak. A vizsgált politikusok közül a tudósok húsz olyan személyt választottak ki – köztük Trumpot is –, akiket általánosságban populistának bélyegez a közvélemény. Mint az összehasonlításokból kiderült, Trump még közöttük is kirívóan szélsőséges személyiségnek számít.

A megkérdezett szakemberek az általuk vizsgált politikusokat a pszichológia által öt fő személyiségjegynek nevezett modell mentén értékelték különböző jellemzőkkel, emellett a „sötét hármasnak” – pszichopátia, narcizmus, machiavellizmus – nevezett vonásokat is megfigyelték esetükben, továbbá kampánystílusukat is elemezték. Nai szerint fontos megjegyezni, hogy a kutatás során nem az adott politikusok valós személyiségének vizsgálatára esett a hangsúly, hanem arra a személyiségképre, melyet a választók alkotnak róluk viselkedésük alapján.

Narcisztikus személyiségével volt képes megnyerni a szavazók bizalmát?
Narcisztikus személyiségével volt képes megnyerni a szavazók bizalmát?NurPhoto / Getty Images Hungary

Az eredmények alapján Trump döntően extrovertált személyiség, akiben rendkívül csekély a kooperációra való hajlam és a lelkiismeretesség, és érzelmileg is igencsak instabil, ezzel szemben roppantul narcisztikus, és egyaránt jellemzőek rá a pszichopátia és a machiavellizmus vonásai. Az egyetlen terület, ahol az elnök átlagos pontszámot ért el, a nyíltság volt – személyiségjegyei minden más tekintetben a széleken helyezkednek el. Ami azt illeti, Trump az összes vizsgált személy közül a legmagasabb eredményt érte el a narcizmus és a machiavellizmus terén, míg együttműködési készsége és emocionális stabilitása mindenkinél alacsonyabb volt. Extroverzió tekintetében csupán az orosz ultranacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij, pszichopátia tekintetében pedig az északír Arlene Foster és a macedón Nikola Gruevszki előzte meg az USA vezetőjét.

Trump kampánya jelentős részben épült az ellenfelek lejáratására és a választók félelmeinek kihasználására. Az összes vizsgált politikus közül ő érte el a legmagasabb pontszámot a negatív kampányolás tekintetében. Mindez pontosan összefügg a vázolt személyiségjegyekkel és a „sötét hármasra” jellemző viselkedésmódokkal. Nai szerint az amerikai elnök legfőbb jellegzetessége, mely egyedivé teszi őt a palettán, nem a korábbi politikai tapasztalat hiánya (melyben például a francia Emmanuel Macronra hajaz) vagy a rendkívüli vagyon (melyben Silvio Berlusconi „rokona”), hanem az a szélsőséges perszóna, mely még a populistaként jellemzett vezetők között is kirívónak számít.

A kutatás rámutat, hogy talán pont ez a nem éppen hétköznapinak mondható, extrém személyiség volt az, mellyel az elnök számos választót megnyert magának. Trump stílusa és viselkedése, mellyel azt igyekezett a közvélemény tudtára adni, hogy neki semmi sem állhat az útjába, sok tekintetben pozitív asszociációkat hívhat elő bizonyos emberekből. Az erősen extrovertáltak ugyanis általánosságban sikeresebbek az életben, a narcisztikus személyek több kockázatot vállalnak, mint társaik, a kooperációra kevésbé hajlamos vezetők pedig könnyebben viszik keresztül akaratukat. Természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy a hasonló személyiségjegyekkel felruházott emberek gyakran élnek vissza hatalmukkal, és döntenek komolyabb megfontolás nélkül. A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy Trump igencsak rosszul vizsgázott lelkiismeretesség tekintetében, mely ellenben a legtöbb, eddigi sikeres amerikai elnök alapvető tulajdonságának számít.

Felmerül a kérdés, hogy hová vezet ez az agresszív viselkedésmód, és hogy a kampányt követően a Fehér Házban is ezt érvényre juttató Trump elnökségét hogyan fogja értékelni az utókor. Nai szerint kutatásuk eredményei igazolják az elmúlt két év tapasztalatait, miszerint igencsak kiszámíthatatlan és kaotikus döntéshozói stílus jellemzi a szabad világ jelenlegi vezetőjét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra