Ezt a 4 hibát ne kövesd el egy állásinterjú során

Egy állásinterjú sikere akár egész jövőnket eldöntheti, éppen ezért érdemes elkerülni azokat az alaphibákat, melyek nagymértékben ronthatják esélyeinket.

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos az első benyomás egy állásinterjú alkalmával. Potenciális munkaadóinkra gyakran nagyobb hatással van megjelenésünk és viselkedésünk, mint szakmai tudásunk és előéletünk, ezért érdemes előre felkészülni egy adott beszélgetésre. Janina Steinmetz, a Londoni Egyetem üzleti karának marketingkommunikációval foglalkozó munkatársa összeválogatta a négy legnagyobb hibát, melyet egy állásinterjún elkövethetünk, és amelyek jócskán rombolják esélyeinket a kívánt munka megszerzésére. Az eredeti cikket a Knowridge szemlézte.

Ezért bukjuk el az interjút:

1. Nem gondolkodunk a másik fél fejével

Gyakori hiba, hogy kizárólag a saját szemszögünkből tekintjük át a helyzetet, nem gondoljuk át, vajon mit is vár tőlünk, vagyis az interjúalanytól potenciális főnökünk. Amikor belekezdünk képességeink és a múltban elért eredményeink bősz felsorolásába, gyakran nem vesszük észre, hogy a másik fél nem csupán arra kíváncsi, hogy mihez értünk, hogyan teljesítettünk korábbi munkahelyeinken. Sokszor jóval inkább a személyiségünk érdekli őt, azt szeretné megtudni, vajon milyen lehet velünk kollégaként együtt dolgozni, mennyire vagyunk szimpatikusak és kitartóak. Ezért érdemes inkább arra koncentrálnunk előadásunk során, hogy milyen akadályokon küzdöttük magunkat át, mennyire keményen dolgoztunk ahhoz, hogy az említett eredményeket elérhessünk, ahelyett hogy pusztán csak felsorolnánk azokat.

Interjúzz jobban!
Interjúzz jobban!suedhang / Getty Images Hungary

2. Supermannek akarunk látszani

Sohase legyünk túlságosan arrogánsak és öntömjénezők egy állásinterjú során. Leendő munkáltatóink kompetens és magabiztos alkalmazottat keresnek, nem pedig egy folyamatosan a saját képességeivel hencegő „supermant”. Szálljunk le a magas lóról, hagyjuk otthon a képzeletbeli babérkoszorút.

3. Lekicsinylően beszélsz másokról

Szintén gyakori hiba, ha másokkal mérjük össze magunkat az interjú alatt, pláne, ha lekicsinylően beszélünk pályatársainkról, és azt próbáljunk hangsúlyozni, hogy mennyivel jobbak vagyunk náluk. Lehetséges, hogy tényleg te vagy a legszuperebb a szakmádban, mégis visszatetszőnek hat, ha mások kárára ajnározod saját hozzáértésedet. Pláne, hogy az interjúvoló úgy érezheti, őnála is nagyobbra tartod magadat, ami nem éppen a legkellemesebb benyomás, amit leendő főnöködre tehetsz.

4. Szerénységnek álcázva beszélsz a saját kiválóságodról

Igen rossz taktika, mikor megpróbálunk úgy hencegni saját képességeinkkel, hogy azt önvádolásnak vagy sanyarú helyzetünk felett érzett kesergésnek álcázzuk. Például, ha arra a kérdésre, hogy mik a gyengeségeink, azt feleljük, sosincs elég időnk semmire, mert mindenki hozzánk jön tanácsért, vagy hogy túlságosan a tökéletességre törekszünk munkánk során. Egy tapasztalt interjúztató azonban könnyen átlát a szitán, ezért nem csupán a kérkedésért, de a fals taktikázásért is rossz pontokat szerzünk tőle.

Összességében, fontos észben tartani, hogy egy állásinterjú esetén nemcsak az a fontos, hogy lenyűgözzük potenciális munkaadóinkat, hanem az is, hogy jó kapcsolatot teremtsünk velük. Mindig próbáljunk az ő fejükkel gondolkodni, észben tartani, hogy nem csupán megfelelő munkaerőt, de egyben olyan kollégát is keresnek, aki kellemes személyiséggel rendelkezik, jó vele együtt dolgozni. Ne legyünk önajnározóak, ne hencegjünk saját képességeinkkel, ne hasonlítsuk magunkat másokhoz. Ha elkerüljük ezeket az alaphibákat, sokkal könnyebb lesz megfelelő benyomást keltenünk, ezzel az áhított munkát is könnyebben elnyerhetjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek