Első benyomásból csak egy van. Az viszont fél perc alatt!

Köztudott, hogy egy randi vagy állásinterjú alkalmával a másik fél már azelőtt véleményt formál velünk kapcsolatban, hogy egyáltalán megszólalnánk. Az első benyomás kiemelt szerepet játszik a rólunk kialakult képben, így akár egész jövőnkre befolyással lehet. Erre a tényre erősít rá egy friss amerikai kutatás.

A kaliforniai székhelyű Dollar Shave Club borotva- és tisztálkodásiszer-gyártó cég megbízásából készült, a Study Finds által szemlézett felmérés során kétezer amerikai felnőttet kérdeztek meg a szakértők. A válaszokból kiderül, hogy tízből hét ember számára meghatározóak a találkozás első pillanataiban, még a bemutatkozás előtt szerzett tapasztalatok, ha egy másik személy alapvető megítéléséről van szó. Az eredményekből az is kiderül, hogy mindössze huszonhét másodperc elegendő ahhoz, hogy ezek az első benyomások kialakulhassanak bennünk.

Fontos az önbizalom és a jó megjelenés

A kutatók úgy találták, hogy a pozitív első benyomás kulcsa a jó megjelenésben és a kellemes viselkedésben rejlik. Fontos, hogy jól öltözzünk, kellően ápoltnak tűnjünk, igyekezzünk mosolyogni és legyünk udvariasak. A szakadt külső és a durva, tapintatlan modor ellenben biztosan nem fog éppen megnyerő képpel szolgálni rólunk egy randi vagy állásinterjú alkalmával. A megkérdezettek nagy többsége úgy vélte, hogy a megfelelő illat szintén elengedhetetlenül fontos. A válaszadók 85 százaléka gondolja így, mégis, mindössze 68 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy különösebb figyelmet fordít a toalettjére egy randevú előtt.

Első benyomásból csak egy van
Első benyomásból csak egy vanHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Az első benyomás kiemelten fontos szerepet kap egy randevúkor, hiszen öt megkérdezettből hárman állították, hogy más társas szituációkhoz képest rövidebb idő alatt eldöntik egy randin, hogy mennyire szimpatikus számukra a másik fél. A válaszok alapján átlagban 15 perc alatt kiderül számunkra, hogy szeretnénk-e újból találkozni az adott személlyel, míg 20 perc után azt is konstatáljuk, hogy nyitottak vagyunk-e a romantikus és testi kapcsolat irányában. Hasonlóképp, átlagban 16 perc után otthagyjuk partnerünket, ha rosszul érezzük magunkat egy randevú alatt.

Akár romantikus légyottról, akár egy új baráttal való első találkozásról legyen szó, a legfontosabb tulajdonság kétségtelenül az önbizalom. A válaszadók 86 százaléka vélte úgy, hogy jobb fényben tűnnek fel számukra a magabiztos, pozitív önképpel rendelkező személyek. A kutatók szerint fontos az is, hogy képesek legyünk kezdeményezni és fenntartani egy társalgást, továbbá testbeszédünk, hangszínünk és öltözködésünk is kiemelt szerephez jut a rólunk kialakított kép milyenségének tekintetében.

Természetesen napjainkban, az internet és a közösségi média korában, már egyáltalán nem biztos, hogy az első benyomás valóban az első. A megkérdezettek kétharmada ugyanis még a találkozás előtt lecsekkolja randipartnere Facebook-adatlapját, vagy bepötyögi nevét a keresőbe, hogy előzetes képet kaphasson az illetőről. Ettől eltekintve továbbra is nagyon fontos, milyen fényben tűnünk fel mások szemében az első hús-vér találkozáskor, hiszen akár egy potenciális állás megszerzése vagy egy szerelem is múlhat ezen a pár rövid másodpercen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek