Az új diéta gyógyszer nélkül is legyőzheti a cukorbetegség tüneteit

A legújabb orvosi fejlemények szerint a fogyás sikerrel csökkentheti a 2-es típusú diabétesz tüneteit.

A legtöbbször már az érett felnőttkorban jelentkező ún. 2-es típusú cukorbetegség fő jellemzője, hogy kialakulásáért nem a szervezet inzulinhiánya, hanem a lassan kifejlődő inzulinrezisztencia a felelős. A megelőzés érdekében a szakemberek elsősorban az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást javasolják. Egy brit kutatás azonban úgy találta, hogy egyes páciensek esetében egy kiadós fogyókúrával is enyhíthető a betegség – írja a New Scientist hasábjain Elizabeth Robertson, a Diabetes UK szervezet vezetője.

Az életmódváltás a kulcs

Napjainkban világszerte nő a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak száma, elsősorban a fejlett világban eddig sosem tapasztalható szinten jelentkező elhízásból adódóan. Az említett szervezet égisze alatt futó, Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) nevű angol projekt munkatársai azt próbálták kideríteni, milyen hatással van egy radikális életmódbeli változás és a hozzá köthető súlyvesztés az érintettek számára.

A kutatás résztvevői túlsúlyos, cukorbetegséggel küzdők, akik több héten keresztül minimális kalóriatartalmú folyadékdiétán éltek, melyet követően táplálkozási szakértők segítségével tértek vissza a szilárd ételek fogyasztásához. Az orvosok tanácsainak hála többségüknek sikerült egy, a korábbinál jóval egészségesebb életmódra áttérnie, sőt a kísérletet követő egy éven belül nem szedték vissza a leadott kilókat. Miután tizenkét hónap elteltével a kutatók megvizsgálták őket, kiderült, hogy az érintettek több mint felének vércukorszintje bárminemű diabétesz elleni orvosság szedése nélkül normális szintre állt vissza.

Vannak, akiknél az életmódváltás önmagában is óriási változást hozott
Vannak, akiknél az életmódváltás önmagában is óriási változást hozottlovro77 / Getty Images Hungary

Az életmódváltás pozitívan ható pszichológiai tényezői – például a motiváltság, a viselkedésbeli változások és környezetünk támogatása – mellett a különböző biológiai módosítások is fontos szerephez jutnak a tünetek enyhülésében. A tíz-tizenöt kilós súlyvesztéség például jócskán csökkenti a májra és a hasnyálmirigyre nehezedő zsírfelesleg mennyiségét, így az inzulintermelés visszaállhat a normális szinte. Annak kérdésében, hogy miért csak a résztvevők felénél tapasztalták a kutatók a vércukorszint csökkenését, holott ugyanannyi kilót adtak le és ugyanolyan körülmények közt, mint társaik, egyelőre a tudósok is értetlenül állnak.

A fejlemények reménnyel tölthetik el a diabétesszel kezelt betegeket, egyben arra is újfent bizonyítékkal szolgálnak, hogy mennyit számít a helyes táplálkozás és mozgásban gazdag életmód egészségünk szempontjából. Mint említettük, a kutatók még nem rendelkeznek mindenre kiterjedő válaszokkal, eredményeik azonban közelebb hozhatják annak a lehetőségét, hogy egy egyénre szabott, orvosilag kifejlesztett diétás program segítségével harcolhassunk e népbetegség ellen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek