6 dolog, amit rosszul tudtál a kutyádról

Színvakság, száraz orr, kutyaév... Csak egy pár azok közül a tulajdonságok közül, melyekkel kapcsolatban a gazdik nagy része tévhitben él. Ezeket tesszük most tisztába.

Abban nyilván eddig is biztos voltál, hogy a te kutyád a legaranyosabb, legszerethetőbb szőrpamacs a világon, de valószínűleg neked is tudunk még újat mondani róla. Az évek során ugyanis meglepően sok téves információ halmozódott fel az ember legjobb barátjáról, így a Mental Floss most összeszedte és tisztázta a legelterjedtebb tévhiteket.

A kutyák színvakok

Annak ellenére, hogy sok mozifilm megpróbált minket meggyőzni arról, hogy a kutyák teljesen színvakok, ez valójában nem igaz. Tény, hogy sokkal kevesebb színt tudnak érzékelni, de például a sárga, zöld és kék színeket, illetve ezek kombinációit tökéletesen látják. A mozgás és a fények észlelése sokkal fontosabb a kutyák számára, így a részleges színvakság semmiben nem hátráltatja őket.

A kutyák szája tisztább, mint a gyerekeké

A kutyák szájában található legtöbb baktérium kimondottan kutyaspecifikus, ezáltal az emberekre ártalmatlan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ebek szája valójában tisztább lenne, mint a miénk. Az emberek és a kutyák szájában közel hasonló mennyiségű baktérium él, melyek legtöbbje nincs hatással más fajra. Ne feledjük, hogy egy kutya sok olyan dolgot nyal meg, amiket mi nem feltétlenül szeretnénk az arcunk közelében vagy a szánkban tudni, így érdemes az egymás arcának nyalogatását minimálisra csökkenteni. Ez azért is fontos, mert a kutyák több olyan baktériumot is hordoznak, amelyek az embereknél fertőzések kialakulását segíthetik elő.

Hét év egy kutyaév

Na, róla nem nehéz megmondani, hogy mennyi idős
Na, róla nem nehéz megmondani, hogy mennyi idősShutterstock

Sok gazdi automatikusan két időponttal válaszol arra a kérdésre, hogy mennyi idős a kedvence. Ők általában az úgynevezett kutyaéveket az emberi évek hétszereseként számolják. Jesse Grady, a Mississippi Állami Egyetemen végzett állatorvos szerint azonban a kutya életkorának meghatározásához a legjobb, ha kategóriákat alkotunk. Az Amerikai Állatkórházak Szövetsége által meghatározott irányelveket használja a legtöbb állatorvos a betegek kezelése során. Ez a lista a kutyák élettartamát hat szakaszra osztja: kölyök, fiatal, felnőtt, érett, idősödő és idős. Az érettség mértéke a kutyáknál sokkal változatosabb, mint az embereknél, hiszen nekik körülbelül egy évük van elérni a felnőttkort, ami ezután hat évig tart.

A száraz vagy meleg orr a betegség tuti jele

A kutyák orrának szárazsága vagy elszíneződése nem feltétlenül jelenti azt, hogy kedvencünk beteg lett. Az ebek orra rendszerint kiszárad alvás közben, de ébredés után nagyjából 10 perccel már újra normál állapotba kerül. Az erős szárazság allergia, napégés vagy kiszáradás jele is lehet, de egyes fajok hajlamosabbak orrszárazságra a koruk előrehaladtával.

A bent tartott kutyák nem lehetnek szívférgesek

Csak azzal, hogy a kedvencünket a lakásban tartjuk, még nem tudjuk teljes mértékben megvédeni a szívférgességet okozó szúnyogoktól. Pedig tényleg elég egyetlen csípés, és a kutyánk máris elkapja a sokszor halálos kimenetelű betegséget, melynek kezelése kifejezetten költséges. A szívférgesség megelőzése tehát mind a benti, mind a kinti kutyák számára kifejezetten fontos.

Csak a kan kutyák kanosak

Mindannyiunk számára ismerős lehet az a kép, ahogy a filmekben a kiskutya a vendégség közepén magáévá teszi a legszebb díszpárnát. Ez az ábrázolás pedig nem jár távol a valóságtól. A cselekvés mindkét nemre jellemző, azonban érdemes odafigyelni rá, hiszen sokszor a túlzott dominancia vagy a bizonytalanság jele.

Most, hogy ezeket a tévhiteket sikerült tisztába tenni, a jobb kutya-gazdi kapcsolat kialakításáért érdemes annak is utánajárni, hogy vajon mennyit ért a kutyánk abból, amit mondunk neki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek