Száraz január: egy hónapra is nagyon megéri letenni a piát

Nemcsak pénztárcánkra, de egészségünkre is jó hatással lehet, ha egy hónapra letesszük a poharat. Szakértők elmondják, pontosan milyen eredménnyel jár az alkoholmentes január.

Egy kiadós szilveszteri bulit követően egyre többekben merül fel a szándék, hogy kitisztult fejjel kezdjék az új évet, ezért annak első harmincegy napjában nem nyúlnak italhoz. A Sussexi Egyetem kutatói több mint nyolcszáz, a tavalyi „Száraz január” kihívást kipróbáló személy körében végeztek felmérést – ezt összegzi a Science Alert –, melyből kiderült, hogy ha egy hónapra felhagysz az ivással, nem csupán több energiád lesz, de fogyhatsz is, és a bőröd is megszépül.

Hosszú távon is eredményekhez vezet a Száraz január

Az egyetem munkatársai a pozitív eredmények tükrében mindenkit arra biztatnak, próbálja alkoholizálás nélkül tölteni az év első hónapját. Richard de Visser, a kutatás egyik vezetője szerint tíz emberből kilenc tudott pénzt megtakarítani, heten jobban aludtak, ötből pedig három személy le is adott néhány kilót azáltal, hogy egy hónapig nem nyúlt szeszes italhoz. Még azok esetében is, akik csupán elkezdték a kihívást, de nem állták meg egy teljes hónapon keresztül ivás nélkül, tapasztalhatóak voltak a pozitív változások.

A pszichológusprofesszor szerint hosszabb távú hatásai is lehetnek a Száraz januárnak, hiszen az arra vállalkozók később is hajlanak rá, hogy kevesebbet italozzanak, mint addig tették. Mikor a kutatásban érintetteket hét hónappal később újfent megvizsgálták, illetve megkérdezték szokásaikról, az egyetem munkatársai úgy találták, hogy esetükben a korábbi heti 4,3-ról 3,3-ra csökkent azon napok száma, melyeken alkoholt ittak, az egy este elfogyasztott italmennyiség pedig 8,6-ról 7,1-re zuhant vissza. Továbbá, míg korábban a megkérdezettek egy hónapban átlagosan 3,4 napon voltak részegek, augusztusra már csak havi 2,1 alkalommal itták le magukat.

Jól jársz, ha egy hónapra leteszed a piát
Jól jársz, ha egy hónapra leteszed a piátShutterstock

Mindemellett a résztvevők 67 százaléka érezte magát energikusabbnak, mint korábban, 54 százalékuknak lett szebb és tisztább a bőre, 71 százalékuk aludt jobban, illetve 93 százalékuk érezte, hogy sikert ért el a kezdeményezéssel. A legfontosabb pedig: ötből négy ember vélte úgy, hogy jobban képes irányítani azt, mikor és mennyi alkoholt fogyaszt.

A száraz hónap természetesen nem csak január lehet, a lényeg, hogy nagy hasznunkra válik, ha megálljuk ivás nélkül mintegy harminc napon keresztül. Különösen, hogy a szóban forgó Egyesült Királyságban csakúgy, mint hazánkban, népbetegségnek számít az alkoholizmus. Richard Piper, az Alcohol Change UK nevű szervezet vezetője szerint tízből egy brit polgár elgondolkodik a Száraz január betartásán (itthon inkább a Száraz november a népszerűbb), ami biztató jel. Piper úgy véli, az alkoholmentesen eltöltött hónap során rájövünk, hogy ital nélkül is jól érezhetjük magunkat társaságban, és a közös lerészegedés nem szükséges velejárója egy kellemesen eltöltött estének.

Az alkoholbetegség jócskán megrövidítheti életünket, hiszen mind a különböző lelki problémák, mind a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában jelentős szerepe van, emellett az agy és a máj károsodásához is vezet. „A Száraz január szó szerint életeket menthet” – állítja Piper, aki hozzáteszi: „Megtanulhatjuk, miként vegyük át az irányítást rossz szokásaink felett, ami nemcsak egészségesebbé, de boldogabbá is tehet bennünket a jövőben”.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek