Kik vonzódnak leginkább a pszichopatákhoz?

Egy új tanulmányból kiderül: bár romantikus értelemben senki nem tartja különösebben vonzónak a pszichopatákat, de hála istennek ezek a derék, jóravaló emberek mégsem maradnak társ nélkül, mert ők bizony nagyon is vonzódnak egymáshoz.

A pszichopatáknak bejönnek a pszichopaták

Egészen a közelmúltig nem volt világos, mi a helyzet a pszichopaták szerelmi életével, de egy 696 fővel elvégzett vizsgálatból most végre kiderül valami. A kísérlet résztvevőinek le kellett írni a számukra ideális nőt vagy férfit egy 70 tulajdonságból álló lista alapján.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevők olyan, a pszichopatákra jellemző tulajdonságokat preferálnak, mint a sárm, a manipulációra való hajlam és az empátia hiánya. Az impulzivitás és a felelőtlenség ezzel szemben már kevésbé vonzó pszichopata tulajdonságok voltak, és összességében is az mondható el, hogy a pszichopatákra jellemző személyiségvonások nem váltottak ki túl nagy romantikus rajongást a kísérleti alanyokból – írja a PsyPost.

Suba a subához

Ám azok a résztvevők, akik maguk is magasabb pontszámot értek el a pszichopátia mértékének vizsgálatakor, inkább tartották vonzónak a pszichopata vonásokat elképzelt ideális romantikus partnerükben. Közülük is a férfiakra volt jellemző, hogy nagyra értékelték az elképzelt partnerben, ha a pszichopátiára vagy valamilyen más személyiségzavarra jellemző tulajdonságokat mutattak.

„Eredményeink azt sugallják, hogy bár a pszichopatákra jellemző tulajdonságok abszolút nem vonzóak, a pszichopata jegyeket mutató válaszadók általánosságban hajlamosak arra, hogy a pszichopata tulajdonságokat romantikusnak ítéljék, legalábbis absztrakt módon” – mondják a kutatók. Az tehát az ő számukra sem világos egyelőre, hogy az emberek választása csak egy hipotetikus társkereső forgatókönyvben néz ki így, vagy valós helyzetben is ilyen partnerre voksolnának.

Oszd meg másokkal is!
Mustra