Kiszárad a bőröd télen? 9 dolgot mindenképp tehetsz ellene!

Tippek és tanácsok, melyek segítségével olcsón és egyszerűen kezelhetjük, illetve előzhetjük meg bőrünk kiszáradását.

Bőrünk kiszáradása gyakori probléma, különösen a téli időszakban, amikor a hideg időjárás és a levegő szárazsága miatt a bőr felső rétege, az epidermisz nem képes elegendő nedvességet magába szívni, emiatt felülete megkeményedik és érdessé válik. De ugyanígy bőrszárazsághoz vezethet a túlzásba vitt fürdés, a keményebb szappanok használata, az öregedés folyamata, de egyes betegségek is. A Harvard orvosi fakultása weboldalán összegyűjtött néhány tanácsot, hogy mit tegyünk a probléma megelőzése és kezelése érdekében.

A kiszáradt bőr gyógyításának legegyszerűbb és legeredményesebb módja a különböző hidratáló készítmények, testápolók használata, melyekkel bedörzsölve egyszerűen visszaadhatjuk bőrünknek elvesztett puhaságát. Ezek a krémek három fő hatóanyaggal dolgoznak: az ún. bőrnedvesítők közé tartoznak a ceramidok, a glicerin, a szorbit, a hialuronsav, illetve a lecitin, melyek magukhoz vonzzák a nedvességet. A második kategóriába sorolhatóak az olyan anyagok, mint a vazelin, a lanolin és a különböző ásványi olajok, melyek lezárják a felszívott nedveket. A bőrpuhítók, mint a linolsav vagy a laurinsav pedig kitöltik a bőrsejtek közötti teret, ezáltal kisimítják bőrünk felszínét.

Kiszárad a bőröd télen?
Kiszárad a bőröd télen?Shutterstock

Zsír!

Általánosságban minél sűrűbb és minél zsírosabb egy hidratáló kenőcs, annál hatásosabb a szárazság ellen, ugyanis minél kevesebb vizet és minél több ásványi olajat tartalmaz egy anyag, annál hatékonyabban zárja el és őrzi meg bőrünkben az ott tárolt nedvességet. De létezik számos, vizet és olajokat egyaránt nagy mennyiségben tartalmazó készítmény is, mely kevésbé zsíros, illetve kozmetikailag is kellemesebb élményt nyújt, mint töményebb társaik.

Néhány hasznos tipp, mellyel megelőzhető a bőr kiszáradása:

  • Télen használj párásítót. Egy 60 százalékos páratartalomra állított légnedvesítő kisgép nem csupán a szobában teremt jobb levegőt, de a bőröd külső rétegének is segít újranedvesíteni magát.
  • Ne zuhanyozz vagy fürödj többet napi 5-10 percnél. Ha ennél többet áztatod magad a vízben, bőröd olajos rétege elveszíti nedvességét. Inkább langyos, mint forró vizet használj, utóbbi ugyanis elmoshatja a természetes olajokat.
  • Szappan helyett hidratáló tusfürdőt használj. Kerüld a dezodorszappant, az illatosított, illetve alkoholtartalmú szappanokat, melyek szintén eltüntethetik a természetesen olajokat bőrödből.
  • Ne használj fürdőszivacsot, súrolókefét tisztálkodás közben, hiszen ezekkel könnyen károsíthatod a bőröd. Ha mégis ragaszkodsz hozzájuk, igyekezz minél gyengédebben dörzsölni magadat velük. Törülközésnél is ugyanerre törekedj.
  • Fürdés vagy kézmosás után rögtön használj hidratáló krémet, testápolót. Így rögtön és gyorsan megtarthatod bőrödben a felszívott nedvességet.
  • Soha ne vakard a kiszáradt bőrfelületet. A testápolók nem károsítják a bőrfelületet, sokkal eredményesebbek.
  • Válassz illatmentes mosószert, kerüld az öblítőszerek használatát.
  • Ne viselj gyapjúból vagy egyéb olyan anyagból készült ruhákat, melyek irritálhatják a bőröd.

A kiszáradt bőr nem tartozik a súlyosabb egészségügyi problémák közé, de ha nem kezeljük idejében, komolyabb gondokhoz, például ekcémához vagy – ha a szárazság okozta repedések már a bőrfelszín alatti kapillárisokig mélyednek – vérzéshez is vezetnek. Egyéb esetekben bakteriális fertőzés is felléphet, melyet antibiotikumokkal tudunk kezelni. Ha otthoni praktikáink nem válnak be, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Mindemellett érdemes naptejet használnunk – még télen is –, hogy megóvjuk bőrünk egészségét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra